eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Menekültbefogadási kvótát Magyarországnak?

A hétvégén több, mint 5800 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből európai hajók, amelyek 10 holttestre bukkantak. Úgy tűnik, az embercsempészek kihasználják a jó időjárást és most több hajót és csónakot indítanak útnak. Ausztria szociáldemokrata kancellárja, Werner Faymann azt vetette fel, hogy minden EU-tagállamnak legyen egy befogadási kvótája.

Fából készült lélekvesztőkből és gumicsónakokból mentették a hétvégén a migránsokat a Földközi-tengeren. A 17 különböző akcióban olasz és francia hajók vettek részt, a bevándorlókat már Olaszországba vitték.

Tudósítók megjegyezték, hogy ez még nem végleges adat.

Az Európai Unió tagállamai áprilisban, egy csúcstalálkozón döntöttek arról, hogy - egy különösen megrázó migráns-tragédiát követően - megtriplázzák a mentőakciók költségvetését. Emellett fegyveres fellépést helyeztek kilátásba az Európába vágyókat a földközi-tengeri partokra szállító embercsempészek ellen.

Az egyik vasárnapi mentőakció során az olasz parti őrség hajói 105 migránst találtak egy gumicsónakban a líbiai partok közelében.

Egy másik helyen, szintén egy gumicsónakba zsúfolódott migráns-csoportot találtak, a csónak már eresztett, amikor felfedezte a parti őrség helikoptere.

Olyan is történt, hogy egy olasz hajó épphogy kimentett egy csoportnyi bevándorlót, máris egy másik járműhöz irányították át.

A tengeri járőrök három helyen összesen 10 holttestet is találtak.

A kimentett embereket olasz kikötőkbe vitték, miközben más olasz hajók folytatták a mentést.

Mindeközben egyre több radikális európai politikus hangoztatja, hogy szigorú lépésekkel fékezzék meg a hajón érkező migránsok beáramlását.

Franciaországban Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője azt mondta: országának vissza kell küldenie Líbiába a bevándorlókat, hogy a csempészek felfogják: utasaik nem léphetnek partra Európában.

Szombaton egy francia hajó mentett ki 217 migránst a tengerből, majd átadta őket az olasz hatóságoknak.

Magában Olaszországban a radikális Északi Liga azt akarja, hogy a sok megpróbáltatáson átesett embereket speciális kompokon tartsák, a tengerben, amíg elbírálják menedék-kérelmeiket. Csak azok léphetnének partra, akik megkapták a menekült-státuszt.

Ausztriában közben a szociáldemokrata kancellár szólalt meg: Werner Faymann azt vetette fel, hogy minden EU-tagállamnak legyen egy befogadási kvótája. Abszurd lenne, hogy csak Máltának, Olaszországnak és Görögországnak kellene befogadnia a menekülteket. Gazdasági bevándorlók befogadásáról nem lehet szó - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×