eur:
389.59
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Aggódik II. Erzsébet a trónöröklés miatt?

Csütörtökön könyv jelenik meg Angliában Károly walesi hercegről. A már megjelenése előtt nagy vitát kiváltó elemző életrajz szerzője azt állítja, hogy II. Erzsébet királynő aggodalommal néz a trónöröklés elé, mert a hercegnek sok hibája van.

"A királynő abszolút bizalmat táplál Károly trónörökös képességei iránt" - szivárogtatta ki az udvar az áprilisban 89. születésnapját ünneplő uralkodó kommentárját azzal az új életrajzi könyvvel kapcsolatban, amelyben a szerző, Catherina Mayer újságíró felveti: II. Erzsébet tart attól, hogy a fia, trónra kerülve olyan új uralkodói stílust vezet be, ami káros lehet a monarchia számára.

Hagyomány, hogy maga a koronás fő soha nem válaszol az őt vagy a királyságot érintő kritikus megnyilvánulásokra, de ha szükséges, és ebben az esetben úgy látszik II. Erzsébet így látta jónak, a véleményét udvari körök kiszivárogtatják.

Catherine Mayer, az amerikai Time magazin munkatársa, azt állítja, hogy több hosszabb beszélgetést folytatott Károly trónörökössel, és az így szerzett benyomásait írta meg. A herceg szóvivője szerint, komoly beszélgetésekről szó sem volt. Felkért jogászok is tanulmányozzák a könyvben található állításokat.

A királynő álláspontja az, hogy a fia komoly, meggondolt, 66 éves ember, egész életében a monarchiát szolgálta, és pontosan tudja, mit vár el tőle Nagy-Britannia népe, ha megörökli a trónt. Károly herceg azt nyilatkozta, hogy uralkodói terveit senki mással nem beszélné meg, mint magával a királynővel. Az különösen nem tetszik neki, hogy Catherine Mayer szerint "nincs nagy örömére, hogy idővel trónra kell lépnie, mert ez korlátozza majd a szabadságát."

Károly herceg közismert az ifjúságot támogató kezdeményezéseiről, arról, hogy beleszól a várostervezésbe, ha posztmodern épület-monstrumok városcsúfító terveit látja, farmján kvalitásos és egészséges termékeket állítanak elő, amelyek a boltokban is kaphatók. A nép közé vegyülve mindig közvetlen és barátságos, bár lehet, hogy magánéletében néha talán türelmetlenül szól a beosztottaihoz.

Mi magyarok becsüljük, hogy értékeli magyar őseit, házat vett Erdélyben, a Rhédey grófok földjén, és olykor eljár oda pihenni, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján pedig otthonában, a St. James's palotában rendezett emlékestet a forradalom leverése után Angliába menekült magyarok részvételével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×