eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szlovák rohamokra készülnek a magyar határon

Szlovákia szomszédos országainak pénzneme - a forintot is beleértve - a közelmúltban jelentősen gyengült az euróhoz képest, ezért igencsak megéri a határ túloldalán vásárolniuk a szlovákoknak. A jelenlegi árfolyamok mellett nemcsak a határ menti, hanem az ország belsejében működő kiskereskedők és vendéglátók is profitálhatnak a bevásárlóturizmusból.

A mélyponton lévő forint mellett a cseh korona és a lengyel zloty is veszített erejéből a szlovák fizetőeszközhöz képest. A szlovák Postabank év eleji felmérése szerint a forint egy év alatt 6, a korona 3,5, a zloty pedig 2,8 százalékot gyengült az euróhoz viszonyítva. A jelenlegi árfolyamok mellett nemcsak a határ menti, hanem az ország belsejében működő szlovák kiskereskedők és vendéglátók is profitálhatnak a bevásárlóturizmusból.

A bevásárlóturizmusra azonban nem csak az árfolyam-ingadozás van hatással, hanem a szomszédos országokban kapható termékek és szolgáltatások ára is. Csehországban például a könyvek kerülnek jóval kevesebbe, mint Szlovákiában, ám a ruhaneműért és cipőért már nem éri meg átugrani a nyugati szomszédhoz. Ausztriában az alkoholért és a dohányipari termékekért kell többet fizetni, mint Szlovákiában, az ékszerekhez, könyvekhez és ruházathoz azonban itt is jóval olcsóbban hozzá lehet jutni. Az élelmiszer pedig Lengyelországban olcsóbb a Szlovákiában kaphatónál.

Nyilfa Péter gazdasági elemző szerint Magyarország esetében a 300 forintos euró a lélektani határ, efölött erőteljes bevásárlóturizmus tapasztalható.

"Már a korábbi 310-es szint mellett a magyar bevásárlóközpontokat ostromolták a szlovákok. Ez minden bizonnyal most is így lesz. Hogy egy konkrét példát említsek, az egyik győri pláza parkolójában már a múlt héten többségben voltak a szlovák rendszámú autók. Magyarországon jelenleg az üzemanyag is jóval kevesebbe kerül. Egy benzines autó tankolásánál akár 15-20 euró is megtakarítható. Átszámítva 5-7 ezer forintról van szó" - árulta el az elemző.

Hozzátette, a magyarországi termálfürdők is profitálhatnak a gyenge forint-euró árfolyamból, a szlovák turisták ugyanis egyre nagyobb számban töltik szabadidejüket ezeken a pihenőhelyeken.

A szlovák turizmusnak azonban nem kedvez a helyzet. Síszezon lévén elsősorban a hegyvidéki szállodák és panziók tulajdonosai számíthatnak jelentős bevételkiesésre, a környező országokból várt turisták száma vélhetően megcsappan a következő hetekben, hiszen számukra minden szolgáltatás drágább lesz a korábbiakhoz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×