eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kütyük vezetik a karácsonyi ajándéklistát Szlovákiában

A szlovákok legtöbbje ragaszkodik a karácsonyi tradíciókhoz, és otthon tölti az ünnepeket. Az év ajándékslágerei közé pedig a szórakoztató elektronikai cikkek tartoznak.

A szlovákok több mint háromnegyede otthon, szerettei körében tartózkodik karácsonykor. Étterembe, hétvégi házba vagy külföldi kirándulásra csak a lakosság elenyésző száma készül. Az ünnepkört megelőző időszakban viszont szívesen kiruccannak a határ túloldalára; a hazai karácsonyi vásárokon kívül szép számmal kíváncsiak az osztrák, a magyar, a cseh, vagy akár a német vásárok hangulatára is. Bécsben, Budapesten és a többi külföldi nagyvárosban akár több száz eurót is elköltenek ajándékvásárlásra egy-egy szervezett kirándulás alkalmával.

Az UniCredit Bank által készített felmérés szerint tavaly a budapesti karácsonyi vásárban átlagosan 140 eurót hagytak fejenként a szlovákok, nagyjából 5 euróval többet mint egy évvel korábban. A felmérés azt is megállapította, hogy 2013-ban Budapesten, Bécsben és a szintén ausztriai Parndorfban összesen 800 ezer eurót költöttek el.

Az ünnepi asztalról a szlovák családok két harmadában nem hiányozhat a karácsonyi rántott ponty. Mivel a szlovák konyha alapvetően vidéki jellegű, a hal mellett megtalálható a kenyér, a fokhagyma, a méz, az ostya, a káposztaleves, a krumplisaláta, valamint különféle sütemények, kalácsok, gyümölcsök is. A halászlé inkább délen, és főleg a magyarok által lakott területeken elterjedt.

A karácsony a második legfontosabb keresztény ünnep a húsvét után, ennél fogva a szlovákok 45 százaléka részt vesz a karácsonyi éjféli misén. Érdekes, hogy ez az arány a cseheknél jóval kisebb, nagyjából 30 százalékra tehető.

Idén nagyon sok szlovákiai háztartásban okostelefont vagy tabletet találnak majd a fa alatt a megajándékozottak. Az év ajándékslágerei ugyanis a szórakoztató elektronikai cikkek. A heureka.sk bevásárlási szokásokat vizsgáló webportál felmérése szerint ezek a termékek a tavalyi évhez hasonlóan idén is szép számban fogytak. A tabletek, telefonok és további elektronikai kütyük és kiegészítők legtöbbjét az interneten vásárolják meg az emberek. Ezek közé tartozik például az intelligens síszemüveg, ami a sebesség és a tengerszint feletti magasság mérésére is alkalmas vagy az okosóra, amely viselője egészségére is figyel: ellenőrzi szívverésének ritmusát, sőt még az elégetett kalóriákat is számolja. A fiatalok körében a játékkonzolok iránti érdeklődés továbbra is töretlen. Az elektronikai cikkeket a ruhaneműk, játékok és könyvek követik az ajándéklistán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×