eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jól szaxofonozik az új anglikán püspökasszony

Az anglikán egyház bejelentette, hogy több mint négyszáz éves fennállása óta első ízben, női püspöke lesz. Januárban Libby Lane lelkész veheti át a stockporti egyházkerület vezetését.

Azóta, hogy VIII. Henrik király 1534-ben új egyház alapítására szánta el magát, mert a római pápa nem engedélyezte, hogy elváljon feleségétől, Aragóniai Katalintól, sok változáson ment át az anglikán klérus szerkezete. Lelkésznőket már húsz éve felszentelnek, Libby Lane volt az elsők egyike, de női püspök kinevezésére eddig még nem volt mód, ehhez a tavaly júliusban tartott zsinat résztvevőinek szavazattöbbsége kellett, no meg II. Erzsébet királynő - mint anglikán világi egyházfő - jóváhagyása.

Libby Lane 1993-ban lett diakonissza és 1994-ben pap. Lelkész a férje is, aki állítása szerint örül annak, hogy hitvese őnála magasabbra vitte az egyházi hierarchiában.
Az új püspökasszony az oxfordi egyetemen végzett, fiatal kora óta mélyen vallásos, naponta olvassa a Szentírást és az olvasottak tanulsága szerint él.

Stockport, ahová most kinevezték, csak egyházkerület, része a chesteri egyházmegyének, tehát Libby Lane tulajdonképpen segédpüspök, nincs kellő rangja ahhoz, hogy tagja lehessen a brit parlament Felsőházának. De a politikától így sem tarthatja magát távol. A modern egyházszemlélet híve. Jó vitázó, megnyerő személyiség. A püspöki kinevezése alkalmából közzétett életrajza szerint kikapcsolódásként szaxofonozni szokott és lelkes szurkolója a Manchester United focicsapatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×