eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egymást érik a tüntetések Pozsonyban

Megmozdulni látszik a szlovákiai közvélemény egy része. A héten már kétszer is utcára vonultak az emberek Pozsonyban: kedden a korrupció ellen tüntetett a nép, szerdán pedig a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársai demonstráltak.

A keddi megmozdulás alkalmával a közelmúltban már harmadszor vonultak az utcára az emberek, hogy hangot adjanak korrupcióellenes felháborodásuknak.

A demonstrációt négy ellenzéki politikus szervezte, akik hat pontban foglalták össze követeléseiket a kormány felé. Egyebek mellett azt indítványozták, hogy vezessék be a politikusok anyagi felelősségét, tiltsák ki az offshore cégeket a közbeszerzésekből, és vessenek véget a politikai jelöléseknek az egészségügyben.

A mintegy ötezer tiltakozó közül többen Robert Fico miniszterelnök távozását kérő jelszavakat skandáltak. A megmozduláson ismert sportolók, színészek és a vallási élet képviselői is felszólaltak.

Tokár Géza politológus szerint az olyan országokkal szemben, mint Franciaország, Görögország vagy épp Magyarország, Szlovákiában nem túl gyakoriak az efféle megmozdulások.

"Szlovákiai méretekben ezek a tüntetések nagynak számítanak, egy ötezres tüntetés példátlan akció. Ezeket a tüntetéseket a nagyvárosokba szervezik, ahol kellő sajtóvisszhangot kapnak" - mondta Tokár.

A keddi akciót követően szerdán a Szlovák Tudományos Akadémia 500 munkatársa is tüntetett a szlovák fővárosban. Az intézmény és a hazai tudományos élet rossz helyzetére szerették volna felhívni a figyelmet. Az akadémia ugyanis évek óta forráshiánnyal küzd, de a kutatásra kiírt pályázatok rendszerének instabilitását is aggályosnak tartják. A tudomány megmentéséért Kassán is demonstrációt tartanak ugyanezzel a céllal.

A tiltakozókat szerdai parlamenti beszédében Andrej Kiska köztársasági elnök is védelmébe vette.

"Az államfő kiállása nagyban segítheti a demonstrálókat" - jegyezte meg Tokár Géza.

A politológus úgy véli, a korrupcióellenes téren a kormány különböző bizottságok felállításával, vagyonosodási vizsgálatok elindításával és a korrupcióba keveredett személyek feláldozásával kihúzhatná a tüntetések méregfogát. Az azonban korántsem biztos, hogy hajlandó az effajta áldozathozatalra, hiszen így elismerné saját felelősségét a korrupció terjedésében. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×