eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Németország élre törne a digitális átalakulásban

Németország az élre törne az úgynevezett negyedik ipari forradalomban, azaz a digitális átalakulásban. Ebben a hamburgi országos informatikai csúcsértekezleten a kancellár és a gazdasági miniszter egyetértett. A berlini kormány az elkövetkező három év során közel fél milliárd eurót akar az informatikai vállalkozások támogatására fordítani.

Röviddel az ezredforduló után Edmund Stoiber akkori bajor miniszterelnök a saját tartományát az amerikai Szilícium-völgyhöz hasonló informatikai központtá akarta kifejleszteni. Terve csak részben valósult meg. Az ügyet időközben a szövetségi kormány is felkarolta és - mint a Hamburgban tartott országos informatikai csúcstalálkozón elhangzott, Berlinben úgy vélik, hogy a közelmúltban nem tettek meg mindent a digitális átalakítások sikere érdekében.

Angela Merkel ezen a téren aktívabb részvételre és nagyobb kockázatvállalásra ösztönözte a cégeket, mert - mint a kancellár kifejtette - az állami támogatások önmagukban aligha képesek arra, hogy az amerikai informatikai szektor fejlődéséhez hasonló folyamatot biztosítsanak Németországban.

Sigmar Gabriel gazdasági miniszter pedig rámutatott arra, hogy a gépiparban vezető szerepet betöltő Németországból érkezik a berendezések jelentős hányada a világ iparosításához, de az informatika terén még komoly hiányosságok mutatkoznak.

Gabriel rámutatott azonban arra, hogy az úgynevezett negyedik ipari forradalom csak akkor lehet sikeres, ha sikerül a legkorszerűbb informatikai vívmányokat a német gazdaság hagyományosan erős ágazatai, úgy a gép- és autógyártás, valamint az elektrotechnika rendelkezésére bocsátani. Ennek érdekében a miniszter bejelentette, hogy a kormány 2017-ig közel fél milliárd eurót fordít az informatikai vállalkozások támogatására.

Hozzáfűzte még, hogy a magántőkét is mozgósítani kívánja kedvező tőzsdei feltételek megteremtésére a feltörekvő informatikai vállalatok fejlesztésére. A hamburgi értekezleten mondott beszédében síkra szállt annak érdekében is, hogy az iskolák és egyetemek tanterve is nagy figyelmet fordítson az úgynevezett digitális kompetencia megteremtése, hogy a jövőben ne hátráltassa szakember hiány az ország feljődését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×