eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Amerikai drónok Szíria felett?

Az Egyesült Államok drónokat irányított az Iszlám Állam szíriai fővárosa fölé - állítják szemtanúk. Obama elnök holnap jelenti be, hogy miként próbálja megfékezni a dzsihádistákat. Washington ugyanakkor eddig nem ismerte el, hogy Szíria légterébe is küldene távirányítású repülőgépeket.

Az észak-szíriai Rakka az Iszlám Állam fővárosa és az ottani lakosok lefényképezték, illetve videóra vették, ahogy távirányítású repülők haladnak el felettük. Nyugati fegyverzetszakértők szerint amerikai Predator gépekről van szó.

Ilyeneket vetettek be Pakisztánban és Jemenben is feltételezett terroristák ellen.

Az Egyesült Államok hivatalosan nem erősítette meg, hogy drónokat küldött be a szíriai légtérbe, de a rakkai események arra utalnak, hogy egyre komolyabban próbálja feltérképezni az ISIS állásait.

Obama elnök a hétvégén közölte, hogy nemzetközi koalíciót hoz létre az ISIS elleni harcra.

Hétfőn teljesült az amerikaiak korábbi követelése, hogy alakuljon új kormány, amely jobban képviseli a különböző iraki vallási és egyéb közösségek érdekeit: az iraki parlament végre jóváhagyta Haider al-Abadi miniszterelnök új kormányát.

Abadi, aki a sííta többség tagja, azt ígérte, hogy kurdokat és szunnitákat is bevesz a kormányba. Ez a gesztus segíthet abban, hogy a központi, szunnita vidékek lakói elforduljanak az Iszlám Államtól, amelyet a sííta Maliki-kormány politikája miatt támogattak.

Mideközben a Pentagon megpróbálja kideríteni, hol tartózkodhat a dzsihádista szervezet vezetője, aki kalifának kiáltotta ki magát és aki jelenleg 8 millió ember életéről dönthet.

Amerikai védelmi illetékesek azt mondták a Telelgraph című lapnak, hogy eddig nem hajtottak végre "célzott támadásokat konkrét személyek ellen".

Rakkában több lakos és maguk a dzsihádisták is lefotóztak egy a fejük felett 3 órán át köröző fehér drónt.

Szakértők szerint a gép egy MQ-1 Predator lehet, amely fegyverzet nélkül repül. Ez azt jelentheti, hogy képeket és más hírszerzési adatokat gyűjt és megpróbálja meghatározni Abu Bakr al-Baghdadi, azaz az ISIS vezetőjének pontos tartózkodási helyét.

Ha Baghdadit sikerül megölni, az nagy erkölcsi győzelmet jelenthet az Egyesült Államoknak -írta a Telegraph című brit lap.

Obama a hétvégén jelezte, hogy új taktikát fog bevetni az Iszlám Állam ellen. Amerika a drónok alkalmazásával eddig már több terrorgyanús személyt likvidált , legutóbb a szomáli Al-Sabab Milícia vezetőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×