eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elszlovákosodnak a magyar fiatalok?

Elsősorban a nemzetváltás miatt csökken a szlovákiai magyarok létszáma - ennek a témának szenteli legújabb könyvét Lampl Zsuzsanna felvidéki szociológus. A kötet címe: Magyarnak maradni.

Tíz év alatt 62 ezer fővel csökkent a magyarok száma Szlovákiában. Lampl Zsuzsanna a Fórum Kisebbségkutató Intézet 2014-es kutatása alapján vizsgálta a jelenség okait. Szerinte a legfontosabb, hogy a legfiatalabb generációval kapcsolatban milyen döntéseket hoznak a szlovákiai fiatal magyar felnőttek.

A kutatást ez év januárjában végezték a Dél-Szlovákiában élő magyarok körében 3000 felnőtt megkérdezésével. A kutatásból kiderül, a fiatalok kétharmada tartja fontosnak, hogy legyenek magyar alapiskolák, 59 százalékuk azt, hogy magyarok maradjanak, 57 százalék pedig azt, hogy éljenek a jogaikkal. A legkevésbé fontosnak azt tartják, hogy magyar társuk legyen.

"Minél fiatalabbakat vizsgálunk, annál kevésbé fontosak azok az értékek, amelyeknek köszönhetően valószínűsíthető, hogy megőrizzük a nemzeti identitásunkat" - fogalmazott a könyv szerzője.

Az elemzés megállapításai szerint a saját nemzetiség következő nemzedékre való átörökítésében az idősebbekhez képest a fiatalok sikertelenebbek. Ez tükröződik az iskolaválasztásban is: a fiatal korosztály 91 százaléka magyar iskolába járt, de gyermekeiknek már csak kétharmadát íratja oda.

"A kérdés az, hogy milyen kulcsfontosságú döntéseket hozunk. Amennyiben én a gyermekemet szlovákként fogom nevelni, és szlovák iskolába íratom, akkor ez már nyomot hagy az ő nemzeti identitásában. Nem állítom, hogy ezek nem megváltoztathatatlan dolgok, de a kutatás azt igazolja, hogy ezek nem visszafordítható döntések az esetek többségében."

Lampl Zsuzsanna megállapítása szerint a nemzetiség fontossága alapvető, hiszen akinek ez fontos Szlovákiában, az jobban fogja érvényesíteni magyarságát döntéseiben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×