eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Leállt a hajóforgalom a bősi vízerőműnél

Áll a hajóforgalom a Dunán a bősi vízierőműnél, mivel meghibásodott a jobb oldali zsilipkamra felső kapuja. Az érintett hajók nagy része Budapesten, Pozsonyban és Bécsben vesztegel a hiba elhárításának idején.

Áll a hajóforgalom a Dunán a bősi vízerőműnél, mivel meghibásodott a jobb oldali zsilipkamra felső kapuja. Az érintett hajók nagy része Budapesten, Pozsonyban és Bécsben vesztegel a hiba elhárításának idejéig. Kiss Balázs tudósít Pozsonyból.

A bősi vízerőműnél már kedd este leállt a hajóforgalom a jobb oldali kamra felső kapujának meghibásodása miatt. Mivel a másik kapu teljes körű felújítása is épp most zajlik, a vízerőmű jelenleg teljesen átjárhatatlan a hajók számára.

Ladislav Lazár, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a meghibásodás már azután következett be a jobboldali kamrában, miután a baloldali kamrában már megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok. Hozzátette, hogy ezek a munkálatok ugyanilyen problémával függnek össze.

"A kamrákat folyamatosan ellenőrizzük, és megállapítottuk, hogy a jobb oldali kamra felső kapuja nem működik megfelelően, ezért a hajók, illetve az emberek biztonsága érdekében szüneteltetjük a hajóforgalmat. Ha nem állítjuk le a hajózást, nagyobb kár is keletkezhetett volna, arról nem is beszélve, hogy emberéletre veszélyes helyzet is kialakulhatott volna" - közölte Ladislav Lazár.

A szakemberek a felső kaput tartó négy csapágy egyikének meghibásodása után azonnal megkezdték a hiba elhárítását. A helyzetet először búvárok segítségével mérték fel, akik megállapították, hogy a víz alatt nem végezhető el a javítás, ezért ki kell szárítani az egész zsilipkamrát, hogy a munkások hozzáférjenek a meghibásodott csapágyhoz. Emiatt le kellett állítani a baloldali kamrában folyó munkálatokat, hogy a szükséges technikai eszközöket átszállíthassák a jobboldaliba. A javítás költségeit csak a munkálatok elvégzése után tudják pontosan megmondani, az összeg vélhetően nem haladja majd meg a fél millió eurót.

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szerint a vízerőmű lezárását időben jelezték a hajósoknak, a legtöbbjük Pozsonyban, Budapesten és Bécsben várja a kamra megnyitását. Bősnél csupán 4-5 hajó vesztegel. A hajóforgalom várhatóan szombaton indul ismét útjára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×