eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A dzsihádisták behatoltak egy iraki vegyifegyver telepre

Az iraki kormány szerint a magát újabban Iszlám Államnak nevező ISIS szélsőséges csoport behatolt egy Bagdad közelében fekvő egykori vegyifegyver üzembe. A telephelyen korábban többezer ideggázzal töltött robbanófejet tároltak.

Irak ENSZ nagykövete levélben értesítette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt arról, hogy általa "terroristának" nevezett személyek behatoltak a Bagdadtól észak-nyugatra fekvő Mutána volt vegyi fegyver üzembe.

A telephelyen korábban 2500, szarin gázzal töltött robbanófejet és más vegyi anyagokat tároltak.
A levél szerint "fegyveres terrorcsoportok" még június 11-én hatoltak be a telepre, lefegyverezték az őröket és felszerelést vittek el.

Az Iszlám Állam júniusban, Szíriából érkező harcosan meglepő gyorsasággal foglaltak el jelentős iraki területeket. Abu Bakr el-Bagdadi, a csoport vezetője a múlt héten kikiáltotta az úgynevezett "Kalifátust" és felszólította a világ muzulmán hívőit, hogy esküdjenek hűséget neki.

Az iraki ENSZ-nagykövet levele szerint az a tény, hogy a dzsihádisták elfoglalták a volt vegyifegyver üzemet, akadályozza, hogy Irak eleget tegyen vállalásának és megsemmisítse vegyi fegyvereit.

A hatalmas telephelyen különösen a 13-as és 41-es bunker őrzése lenne fontos. Az ENSZ-nek az iraki tömegpusztítófegyver-programról szóló utolsó jelentését 2003-ban adták ki, nemsokkal azután, hogy a világszervezet ellenőrei távoztak az országból.

Eszerint a 13-as bunkerben 2500, szarinnal megtöltött rakétát tároltak. Ezek robbanófejeit 1991-ben töltötték fel. Emellett 180 tonna, különösen mérgező szódium-cianidot tároltak a bunkerben.

Az 1991-es, I. Öböl-háború idején a bunkert találat érte és a rakéták részben megsemmisültek. A jelentés szerint a lőszer "rossz állapotban" volt és néhány év után a tárolás körülményei miatt "degradálódhat". Az anyagban az is szerepelt, hogy a korábban tabun nevű vegyi anyagot tartalmazó konténerekből eltávolították a vegyi fegyvernek számító anyagot, de a tisztítási folyamat nyomán cián maradt bennük, ami még mindig mérgező.

Az ENSZ jelentés kitér arra is, hogy a 41-es bunkerben 2000 darab olyan üres tüzérségi lövedéket tároltak, amelyek korábban mustárgázt tartalmaztak. Emellett az épületben több, mint 600 darab 1 tonnás konténer és a vegyi anyag által erősen szennyezett építési anyag található. A lőszerek még tartalmazhatnak kis mennyiségű mustárgázt, és bár ezeket nem lehet harci helyzetben bevetni, de továbbra is erősen mérgezők maradnak - olvashtaó a 11 évvel ezelőtt írt ENSZ-anyagban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×