eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Amerikától vár segítséget az Isis megfékezéséhez Irak

Irak arra kérte az Egyesült Államokat, hogy intézzen légicsapást a szélsőséges Isis terrorszervezet harcosai ellen. Az Isis-erők betörtek Irak egyik fontos olajmezőjére.

Irak azt szeretné, ha az amerikai légierő lebombázná az Isis szélsőséges szunnita és iszlamista erőit, amelyek lerohanták az ország legnagyobb olajfinomítóját. A radikálisok emellett egyelőre sikeresen verik vissza az általuk elfoglalt Tal Afar várost ostromló kormányerőket.

Szemtanúk szerint az Isis-erők által elfoglalt Moszul és Tikrit között fekvő Bajzsi olajkomplexumban már az adminisztratív épületekig jutottak a dzsihádista harcosok - annak ellenére, hogy az ott állomásozó iraki erők jelentős ellenállást fejtenek ki.

Bajzsi Irak egyik legfontosabb stratégiai telephelye és a Guardian szerint külföldi biztonságiakat vezényeltek ki a védelmére.

Ha az iraki kormány elvesztené az olajkomplexum feletti ellenőrzést, az súlyos csapás lenne az iraki fegyveres erőkre. A múlt héten becslések szerint 50 ezer katona menekült el a jóval kisebb létszámú Isis-fegyveresek elől. A katonák azt állították, hogy parancsnokaik otthagyták őket és kifogytak a lőszerből.

A civil ruhában menekülő katonák egy részét a szélsőségesek elfogták és az általuk közzétett videók és fényképek tanúsága szerint hidegvérrel kivégezték.

A hadsereget részben a kormány és az iraki síiták legfőbb vallási vezetőjének felhívása nyomán, sebtében verbuvált síitai milíciák váltották fel.

Washingtonban megerősítették, hogy megkapták az iraki kormány kérését, de azt mondták, egyelőre mérlegelik, hogyan lépjenek fel. Amerikai illetékesek szerint Obama elnök nem egyhamar hoz majd döntést.

Irak amerikai nagykövete azt mondta a Guardian című lapnak, hogy "kritikus a helyzet és ha nem fékezik meg az Isist, akkor nem lehet elkerülni a további vérontást".

"Ahol lehetőségük nyílik rá, etnikai tisztogatást végeznek majd... mit tettek Moszulban? Bementek a börtönökbe és megölték a síita rabokat. Azokat a szunnita imámokat is meggyilkolták, akik nem akarták nekik átengedni mecsetjeiket. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak másokkal együtt élni" - mondta Lukman Faili.

Kommentátorok szerint árnyaltabb kép és a nyugati média elfelejti megemlíteni, hogy a szunnita területek lakóit már régóta dühíti, hogy szerintük a síita többségű bagdadi kormány diszkriminálja őket. Az Isis elleni harcra toborzott síita milicisták nem annyira Irakra, hanem az ő szektájukra leselkedő veszedelemnek látják a szélsőséges szunnita csoportot.

Az iraki síiták mellett több ezer iráni önkéntes jelentkezett, hogy segít megvédeni az iraki síita szentélyeket. Az Isis eretneknek tartja a rivális szekta tagjait és korábban más szunnita csoportok is végrehajtottak robbantásos merényleteket a síita szentélyek ellen.

Még a libanoni Hezbollah is felajánlotta segítségét. Ironikus módon az Egyesült Államok, Irán, az iraki síita milíciák és a Hezbollah is közös ellenséget talált magának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×