eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Brutális a világ leggazdagabb terrorszervezete

Barack Obama amerikai elnök katonákat küld vissza Irakba - igaz, elméletileg a bagdadi nagykövetség védelmére. A katonák ugyanakkor harci felszereléssel utaznak. A lépésre azt követően kerül sor, hogy a szélsőséges szunnita ISIS terrorszervezet újabb területeket szerzett magának Irakban.

275 amerikai katonát dobnak át Irakba és Barack Obama azt is mérlegeli, hogy különleges erőket vezényeljen Bagdadba, hogy megállítsák a szélsőséges ISIS előrenyomulását.

A radikálisok sokkoló felvételeket tettek közzé arról, hogyan mészárolták le foglyaikat és további városokat foglaltak el. Obama ezután döntött új, hogy egy kevesebb mint 300 fős egységet küld, az indoklás szerint a bagdadi amerikai követség védelmére.

Bár Obama megerősítette, hogy nem akarja, hogy ismét harcoló csapatok legyenek Irakban, a katonák éppenséggel harci felszereléssel vannak ellátva.

Az Egyesült Államok milliárdokat költött el az iraki hadsereg kiképzésére és felfegyverzésére, amely rettegve hátrált meg az ISIS harcosai elől. Obama most azon gondolkodik, hogy újabb katonai tanácsadókat és különleges erőket küld Irakba a további kiképzésre.

Korábban felmerült, hogy Amerika még Iránnal is együttműködne a szunnita lázadás megfékezésére. Bár 1979 óta nincs köztük diplomáciai kapcsolat, a két ország képviselői Bécsben találkoztak egymással.

Az amerikaiak később hivatalosan tagadták, hogy katonai együttműködésbe kezdenének Teheránnal, amely szintén küldött csapatokat a síita többségű iraki kormány megsegítésére. Azt hogy a két ország katonái nem fogják összehangolni fellépésüket, az irániak is megerősítették. Nagy-Britannia ugyanakkor a helyzetre való tekintettel arra készül, hogy újra megnyitja teheráni nagykövetségét.

Az ISIS hétfőn elfoglalta a Bagdadtól 400 kilométerre északra fekvő, 200 ezer fős Tal Afar várost. A militánsok a hadseregtől zsákmányolt rakétákkal lőtték a várost, miközben a védők nagy veszteségeket szenvedtek.

Felmerült, hogy a szélsőségesek hasonló módon járnak majd el a fogságba esett katonákkal, mint más területeken tették. Állításuk szerint a hétvégén 1700 iraki katonát mészároltak le.

Az ISIS immár nemcsak brutális módszerei miatt híres, hanem azért is, mert a "világ leggazdagabb terrorszervezete" lett.

A szervezet, amely 2013-ban kapta jelenlegi nevét és amelyet még az Al-Kaida is túlságosan szélsőségesnek tart, korábban csempészésből, emberrablásból és gazdag öbölbeli donoroktól szerezte a legtöbb pénzt - utóbbiak a szíriai kormány elleni harcban támogatták. Szíriában az általa ellenőrzött olajmezők és többmillió dollárt érő műkincsek kicsempészése révén jutott további pénzekhez, miközben az iraki Moszulban védelmi pénzeket szedett, majd a helyi bankok kirablása után becslések szerint 2,4 milliárd dollárra duzzadt a vagyona.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×