eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nekiesett az angliai románoknak Farage

Nigel Farage, a brit függetlenségi UKIP párt vezetője a The Daily Telegraph napilapban egész oldalas hirdetésként tett közzé arcképével ellátott Nyílt Levelet az Egyesült Királyság állampolgáraihoz. Ebben keményen nekitámad a romániai bevándorlóknak. Az európai uniós választások előtt immár csak néhány nappal a brit választóknak azt a rétegét igyekszik megnyerni az uniós szabályzat alapvető pontjait ellenző pártja támogatására, amely félti a társadalom értékeit a kelet-európai bevándorlóktól.

Nigel Farage UKIP-vezér minapi kampány-nyilatkozata, amelyben brit honfitársai számára felvetette a kérdést: örülnének-e annak, ha a szomszéd házba beköltözne egy csomó szedett-vetett román, felhördülést keltett, mert az angolok - immár egy nagyon vegyes-fajú ország lakói - nem tolerálják a faji megkülönböztetést, még ha olykor türelemre van is szükségük bizonyos, a bevándorlással járó jelenségek láttán.

Az Európai Unió által lehetővé tett tömeges és nem eléggé szelektált bevándorlást a UKIP párt határozottan ellenzi.

Farage most azért tett közzé Nyílt Levelet egy országos napilapban, hogy tisztázza: a UKIP nem rasszista. De valójában olajat önt a tűzre. Mert e kezdő mondatok után azzal folytatja, hogy járt Romániában, tapasztalta, hogy ott létezik mély-szegénység és a romák sok helyen negatív megkülönböztetésben részesülnek.

"Az a komoly probléma" - írja Nigel Farage -, "hogy Romániában szervezett bűnbandák vannak, és ezeknek a tagjai a brit bevándorlási hatóságok engedékenysége következtében, bejuthatnak Nagy-Britanniába.

Felsorolja, hogy egy tényfeltáró tévé dokumentum film szerint a londoni pénzkiadó automatáknál elkövetett bűncselekmények 92 százalékát románok követik el, és a londoni rendőrség az utóbbi öt év során 28.000 románt vett őrizetbe. Az Europol statisztikái pedig azt mutatják, hogy a 28 uniós tagországban a bűncselekmények hét százalékát 240 román bűnbanda követte el.

Hozzátehetjük, hogy Angliában, ahol azonnal megnevezik az őrizetteket, még a gyanúsítottakat is, semmi sem védi a személyi adataikat, gyakran közöl a sajtó napi hírt zsebtolvajlásról, mobil-lopásról, üzletek és pénzkiadó automaták kifosztásáról, bankkártya csalásokról, és a megadott nevek szerint valóban sok a román tettes.

Nigel Farage persze azonnal a legkiélezettebb kampánypropaganda-kijelentést teszi Nyílt Levelében: "Ne nyissunk ajtót minden Angliába vágyakozó román állampolgár előtt, vissza kell szereznünk jogunkat a határhoz érkezők szűrésére."

Hogyan? Farage válasza: "ki kell lépni az Európai Unióból." Akkor aztán a munkahely-keresők beléphetnek, a bűnözők nem.

A kormányzó Konzervatív Párt elhatárolódik az ilyen jellegű kampányolástól. Hangsúlyozza, hogy ígéretet tett: 2017-ig lesz valamikor népszavazás az uniós bennmaradás vagy kilépés kérdésében. Addig is mindent megtesz a kedvezőtlen brüsszeli döntések ellensúlyozására, hogy érdemes legyen bent maradni az Európai Unióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×