eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kerry súlyos szankciókkal fenyegeti Moszkvát

Az orosz média szerint leállították az ukrán erők "terror-ellenes" műveletét, azt követően, hogy az orosz katonaság közvetlenül az ukrán határ mentén indított hadgyakorlatot. Az ukrán belügyminiszter viszont cáfolta az offenzíva leállítását. Kerry amerikai külügyminiszter további súlyos szankciókkal fenyegette meg Moszkvát.

Leállították a csütörtökön indult és halottakat is követelő "terrorellenes" akciót az ukrán hatóságok, nem sokkal azután, hogy az ukrán határ mentén felvonult orosz harci egységek gyakorlatozni kezdtek - írta a Newsru orosz hírportál a Kiev Post című ukrán lapra hivatkozva.

Az ukrán kormány az éjszaka még nem erősítette meg a hírt, de azt tudni: tart attól, hogy az orosz hadgyakorlat egy Ukrajna elleni invázió főpróbája. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter ugyanakkor cáfolta, hogy leállt volna a szeparatisták elleni fellépés. Szokásos módon, Facebook oldalán tette közzé nyilatkozatát, amelyben arról írt, hogy "a terroristáknak a nap 24 órájában tartaniuk kell a fellépéstől".

A Kyiv Post kormányforrása szerint a keleti, főképp orosz ajkú országrészben indított offenzíva során hétre emelkedett a halottak száma. "A szeparatisták pánikban vannak" - állította.

Közben azonban a határ oldalán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 11 ezer katonát és 400 páncélost mozgósított. Sojgu azt mondta: az ukrán műveletre úgy tekintenek, hogy "Kijev fegyvert akar bevetni saját országa békés lakosai ellen. Ha ezt a harci gépezetet nem állítjuk le, akkor az nagyszámú áldozatot követel majd.

Nem segít a helyzet normalizálásában, hogy a NATO erői hadgyakorlatot kezdtek Lengyelországban és a Baltikumban" - mondta.

Az új orosz hadgyakorlatot élesen bírálta John Kerry amerikai külügyminiszter. Szokatlanul nyílt hangnemben azzal fenyegette meg Moszkvát, hogy nem tesz azonnali lépéseket a feszültség enyhítésére, akkor Washington újabb "súlyos és drága" szankciókat vezet be. Az Egyesült Államok és az ukrán kormány szerint Oroszország provokátorok és rangjelzés nélküli egyenruhákat viselő katonái - a "kis zöld emberkék" útján szítja a feszültséget Kelet-Ukrajnában, hogy ürügyet találjon a régió megszállására.

Közben a Standard and Poors hitelminősítő cég a legalacsonyabb befektetési szintre, BBB-re csökkentette Oroszország besorolását. Az orosz piacról az idén már több tízmilliárd dollár tőkét vontak ki és az ügynökség szerint a további szankciók további leminősítést hozhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×