eur:
389.61
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Beválik a hatórás munkaidő Svédországban?

Hat órás munkaidő, a jelenlegi fizetés megtartásával - merész kísérletbe kezd a svédországi Götegorg városa, hogy "egészségesebb, boldogabb és olcsóbb munkaerőre tegyen szert".

Hatórásra rövidítik egyes göteborgi közalkalmazottak munkanapját, hogy így növeljék hatékonyságukat.

Mindez azt jelenti, hogy egy órával kevesebbet dolgoznak majd, mint a többi svéd dolgozó.

A helyi önkormányzat kísérletként kezeli a változtatást. Miközben a dolgozók egy része hat órában dolgozik, a "kontroll csoportnak" továbbra is hét órát kell lehúznia. Mindkét csoport ugyanannyi fizetést kap.

A csoportok teljesítményét ezt követően összehasonlítják. Az ötlet gazdái azt remélik, hogy sikerül pénzt megtakarítani azzal, hogy hatékonyabbá teszik a dolgozókat a rövidebb munkaidővel.

Mats Pilhem, Göteborg polgármester-helyettese azt mondta a The Local Sweden portálnak: remélik, hogy a dolgozók kevesebb betegszabadságot vesznek ki és fizikailag és mentálisan is jobban érzik majd magukat a rövidebb munkanapnak köszönhetően.

Mindeközben Franciaországban az új munkaügyi szerződés előírja, hogy a dolgozók munkaidőn kívül ne olvassák munkahelyi emailjeiket és ne használják munkahelyi mobiljukat. A munkaadókat pedig kötelezik, hogy ne gyakoroljanak nyomást alkalmazottaikra, hogy azok szabadidejükben is munkahelyi ügyekkel foglalkozzanak.

A rövidebb munkaórák hűségesebb dolgozókat eredményeznek - jegyezte meg Anna Coote, egy brit gazdasági kutatóintézet munkatársa a Telegraphnak nyilatkozva. "Vannak olyan adatok, amelyek szerint a cégek a rövidebb munkaidővel pénzt takaríthatnak meg" - tette hozzá.

Az OECD adatai is hasonló összefüggésre utalnak. Európában a görögök töltik a legtöbb időt munkával, évi 2000 órát, míg a németek csak 1400 órát dolgoznak. Mégis, a görögök 70 százalékkal kevésbé hatékonyak, mint a német dolgozók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×