eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Barátságos drónok? Kétkednek a németek

A cseh határhoz közel eső csendes német falucska, Vilseck békés hangulatát igencsak megzavarta, hogy a szinte karnyújtásnyira fekvő amerikai támaszpontra drónok érkeztek. A támaszpont vezetősége meghívta a környező lakosságot a drónok megtekintésére, azzal a céllal, hogy ezeknek a pilóta nélküli repülőknek a békés felhasználását bizonygassa, de a jelek szerint éppen az ellenkező hatást váltotta ki.

Az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők a cseh határ melletti Grafenwoehr támaszpontot - házi használatban - koronaékszerként emlegetik. Az elmúlt években sok amerikai bázis esett a washingtoni politika nagyszabású takarékossága áldozatául, de ez mintha nem érintette volna Grafenwöhrt, ahol jelenleg is több, mint 40 ezer amerikai állomásozik.

Így nem véletlen, hogy azok a drónok is itt találtak otthonra, amelyek európai területek fölött fognak felderítő feladatokat ellátni. Az első drónok tegnap tettek néhány kört a térség felett, majd leszállásuk után mindenki számára megtekinthetők voltak a támaszpont kifutópályáján. Az érdeklődés igencsak nagy volt, noha a legtöbb civil látogató számára egyszerű vitorlázó repülőgép benyomását keltették.

Mégis a tény, hogy Grafenwoehrből a közeljövőben rendszeresen fognak drónok felszállni, komoly nyugtalanságot keltett a támaszponthoz legközelebb eső német település, Vilseck lakosságában. Az amerikaiak német nyelvű tájékoztatójából ugyan az derül ki, hogy ezek a pilóta nélküli repülők kizárólag békés célokat szolgálnak, sokan attól tartanak, hogy aprólékos felvételeket is készítenek azokról a területekről, amelyek fölött elszállnak. De azt sem tartják kizártnak, hogy terroristák figyelmét is magukra vonják és ezáltal Grafenwoehr térsége is veszélybe kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×