eur:
389.34
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Új frontot nyitott az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcban

Líbia tiltakozott amiatt, hogy feltételezett amerikai kommandósok Tripoli egyik utcájáról elrabolták egyik állampolgárát. Washington szerint egy magas rangú al-Kaida vezetőt fogtak el. Közben kudarcot vallott egy másik rajtaütés, melynek során Szomáliában próbálták elfogni az Al-Sabab terrorcsoport egyik főnökét.

Abu Anasz al-Libi-re akciófilmbe illő módon csaptak le állítólag az amerikai Delta Force kommandósai. A líbiai főváros, Tripoli egyik utcáján fogták el, majd a Bush-időket idéző módon kivitték az országból. Fia ugyanakkor azt állította, hogy líbiaiak fogták el. Ami bizonyos, hogy amerikai őrizetben van. Líbia emberrablásnak minősítette a történteket és tiltakozott.

"Remélem, világos, hogy az Egyesült Államok soha nem adja fel törekvését, hogy elszámoljon azokkal, akik terrorcselekményeket hajtottak végre. Menekülhetnek, de utolérjük őket" - kommentálta John Kerry külügyminiszter az akciót.

Al-Libit, akinek valódi neve Nazih Abdul-Hamed al-Rukai, azzal vádolják, hogy részt vett két amerikai nagykövetség elleni terrortámadásban.

Oszama bin-Landen először 1998-ban hallatott magáról, amikor az al-Kaida pokolgépeket robbantott az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetségénél. Al-Libit 15 éve körözték és 5 millió dolláros jutalmat ígértek a nyomravezetőnek.

Úgy tartják, hogy a 49 éves, líbiai származású férfi a terrorszervezet "szeptember 11 előtti generációjának" egyik túlélője.

Nagy-Britanniában botrány kerekedett abból, hogy al-Libi a 90-es években menedékjogot kapott és Londonban lakott. Később hazautazott és háborítatlanul élt Tripoliban.

A vád szerint a nairobi követségi merénylet előtt 5 évvel, 1993-ban Kenyában járt és ott egy másik al-Kaida aktivistával együtt megfigyelés alatt tartotta az amerikai külképviseletet. Emellett a vád szerint már lehetséges célpontokat is felmért a városban.

Libi ekkor már Londonban élt és a brit rendőrség házkutatást tartott nála. A hatóságok szerint azonban addigra letörölt minden bizonyítékot számítógépéről és így nem tudtak vádat emelni ellene. Később Afganisztánba ment, majd nyoma veszett. Egészen mostanáig, amikor az amerikaiak egy tripoli autóparkolóban csaptak le rá.

Egy szintén a hétvégén végrehajtott akcióban amerikai Navy Seal kommandósok úsztak partra Szomáliában - ez az egység volt az, amely végzett Oszama bin Ladennel. A velük együttműködő szomáliai kormány szerint feladatuk az volt, hogy elfogják az Al-Sabab terrorcsport Godan néven ismert főnökét. Nagyobb ellenállás fogadta azonban őket, mint számítottak és 20 perc tűzharc után visszavonultak. Jelentések szerint két militánst megöltek.

Tudósítók megjegyzik: a két akció annak megerősítése, hogy az USA növeli katonai jelenlétét Afrikában, amelyet sok elemző a dzsihádista terrorcsoportok elleni háború új frontjának tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×