eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A munkaerőreform futtatja fel az autógyárakat

Spanyolországból az utóbbi időkben jobbára rossz hírek érkeznek: nyomasztóan magas a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében, a kormány és maga a miniszterelnök is korrupciós ügybe keveredett. Egy csoport azonban nem aggódik: az autógyártók újra felfedezték Spanyolországot.

A japán Nissan a napokban közölte, hogy további 130 millió eurót fektet barcelonai üzemébe, hogy jövőre már évi 80 ezer kocsit tudjon gyártani. A Nissan nincs egyedül - írja az FT -, mellette a Ford, a Renault és a Volkswagen is bővíti a termelést, kihasználva, hogy kevesebbet is lehet fizetni a spanyol dolgozóknak.

Az euróövezet 17 országában a kormányok, munkaadók és a szakszervezetek megpróbálják újra meghatározni a munkaerőre vonatkozó szabályokat, újragondolni a nyugdíjrendszert, növelni az oktatás színvonalát és támogatni az innovációt - teszi hozzá az angol gazdasági lap.

A spanyol autóiparban megjelenő többezer állás ugyanakkor nem csökkenti jelentős módon a spanyol munkanélküliséget, de annak jele, hogy az építőipara és bankjai által kreált boomot követő adósságválság ellenére milyen gyorsan alkalmazkodik a spanyol gazdaság.

Ami ehhez kellett, az az FT meglátása szerint a 2012-es munkaügyi reform volt. Az új törvénnyel immár a cégek erőpozícióba kerültek a fizetések megállapítása terén. 2008 óta a spanyol termelékenység 11 százalékkal nőtt - rekordszintet ért el az export. A válság miatt visszaesett a behozatal, ami valószínűleg ideiglenes jellegű, és Spanyolország talpra állásával ismét felpöröghet az import.

Hasonló változásokat látni Írországban és Portugáliában, Olaszországban, sőt, még Görögországban is. Franciaországban, a sztrájkok hazájában januárban történelmi munkaügyi kompromisszumot kötöttek a munkaadók és a munkavállalók - úgy tűnik, a szocialista kormány vállalkozásellenes retorikája ellenére a gyakorlatiasabb megoldások híve. A befektetőket ugyanakkor aggasztja Olaszország, ahol a hónap végén parlamenti választásokat tartanak. Most úgy tűnik, hogy egy olyan kormánykoalíció kerülhet hatalomra, amely nem érzi úgy, hogy gyorsan meg kellene reformálni a munkaerőpiacot.

Az Európai Központi Bank jelentése, bár nem túl nyíltan, de utalt rá: Európában a növekedés beindítása nemcsak a dolgozók könnyebb elbocsátásával, hanem a technológiai fejlesztéssel, a minőség javításával és a jó üzleti környezettel érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×