INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Ne hazardírozzanak! - üzente Obama a New Orleans-iaknak

Infostart / InfoRádió
"Ne hazardírozzanak!" - üzente Barack Obama elnök New Orleans lakóinak, akik hét évvel a pusztító Katrina után újabb hurrikán fenyeget. Az Isaac trópusi viharként indult, de ereje miatt immár hurrikánná minősítették. Az elnök ezért mondta, hogy az emberek hallgassanak az illetékesekre és hagyják el otthonukat, ha ezt javasolják nekik.

 Hét évvel ezelőtt 1400 ember halálát okozta Katrina és Isaac most ismét a sokat szenvedett New Orleanst fenyegeti. Mivel kedden a szél sebessége már meghaladta a 120 km/órát Isaacet hurrikánná minősítették.

Ahogy hét évvel ezelőtt George Bush megtanulta: az időjárás szavazatokba kerülhet. Barack Obama elnök ezért is látta fontosnak, hogy értésre adja: odafigyel és megpróbál valódi vezető lenni.

"Nagy vihart várunk, jelentős áradásokra és anyagi kárra számíthatunk kiterjedt területtel. Nem most kell ujjat húzni a sorssal. Vegyék komolyan!' - figyelmeztette a polgárokat az elnök.

Hét évvel ezelőtt nem csak Katrina pusztított, de pusztító bírálatok érték George Bush kormányzatát is, amiért későn reagált. Ezrek ragadtak a városban, akiknek nem volt pénzük távozni a médiát pedig bejárták az utcákon látott halottak képei. Kérdés, hogy az újabb hurrikán mennyire ébreszti fel a szavazók emlékeit az elnökválasztási évben. A Republikánusok épp most tartják a hurrikán által szintén érintett Floridában jelöltállító kongresszusukat, ahol Mitt Romneyt hivatalosan is a párt elnökjelöltjeként nevezik majd meg.

Louisiana államot - ahol New Orleans található - helyi idő szerint kedd este éri el Isaac, várhatóan több, mint 140 km/órás sebességgel és 40 cm-nyi csapadékkal. Az idei hurrikán korántsem olyan erős, mint Katrina volt. Ennek ellenére New Orleans polgármestere azt mondta a lakosoknak: készüljenek a legrosszabbra és reméljék a legjobbakat.

A városi repteret lezárták, leállt a busz és vasúti közlekedés. A lakosokat nem kötelezték távozásra, de a vízszint alatt fekvő kerületekben javasolták az embereknek, hogy menjenek biztonságos helyre.

Az ablakok bedeszkázása és a távozás egyfajta, 2-3 évenként ismétlődő rituálévá vált a helyiek számára. Katrina óta azonban megerősítették a várost védő gátakat és sokaknak reményt ad az is, hogy Isaac sokkal gyengébb, mint hírhedt elődje.


A címlapról ajánljuk