eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A toulouse-i gyilkos döntheti el az elnökválasztás végkimenetelét?

Fej-fej mellett áll a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint Nicolas Sarkozy leköszönő államfő és legfőbb riválisa, a szocialista Francois Hollande, miközben előretört a szélsőbaloldal jelöltje.

Három különböző felmérés eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy a jelenlegi francia köztársasági elnök beérte szocialista kihívóját. Az Ipsos közvélemény-kutató adatai szerint a választások első fordulójában Francois Hollande a szavazatok 28, Nicolas Sarkozy pedig 27,5 százalékát szerezné meg. Az Ifop és a Harris Interactive fordított eredményre jutott, szerintük a választók 28, illetve 28,5 százaléka voksolna a jelenlegi államfőre, 27 százalékuk pedig Hollande-ra.

A friss számokból az is kiderül, hogy a kommunisták és szélsőbaloldali antikapitalista párt által is támogatott Jean-Luc Melenchon 13 százalékos támogatottságával megelőzi a centrista Francois Bayrou-t, és mindössze három százalékkal van lemaradva a jelenlegi harmadik helyezett Marine Le Pen-től, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltjétől.

A megkérdezettek 34 százaléka vallotta be, hogy még változhat a véleménye. Ez elemzők szerint azt jelenti, hogy a második fordulóra vonatkozó előrejelzéseket óvatosan kell kezelni. A jelenlegi adatok szerint egyébként a második fordulót illetően Hollande továbbra is vezet Sarkozy előtt, előbbire a választók 54, utóbbira 46 százaléka adná a voksát.

A választásokig hátralévő hetekben a toulouse-i gyilkossal kapcsolatos fejlemények még sokat változtathatnak a választók hozzáállásán. Mohamed Merah Algériában élő, Franciaországban, 1999-ben öt év börtönbüntetésre ítélt apja hétfőn például, azt mondta, hogy fia meggyilkolása miatt bepereli a francia államot. A kijelentésre Sarkozy és környezete felháborodottan reagált, míg a kommunisták egyik vezetője azt mondta, meg tudja érteni a férfit.

Egy másik, a baloldal, ezen belül is a szocialisták megítélését negatívan befolyásoló tényező lehet, hogy hétfőn a francia ügyészség eljárást indított Dominique Strauss-Kahn szocialista politikus, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója ellen üzletszerű kéjelgés elősegítése címen. A Carlton-ügyként elhíresült eset kapcsán DSK-t azzal gyanúsítják, hogy Franciaországban és az Egyesült Államokban olyan szexpartikon vett részt, amelyekre a résztvevő nők kiutazását több építőipari nagyvállalat fizette.

A szocialistákhoz kapcsolódó hatósági eljárásoknak azonban ezzel nincs végük: a szenátus a napokban függesztette fel a dél-franciaországi Bouche-de- Rhone megye elnökének és szenátorának mentelmi jogát, mert az ügyészség befolyással való üzérkedéssel és bűnszervezettel való kapcsolattartással gyanúsítja a politikust. Ezzel egy időben egy másik szocialista szenátor mentelmi jogát is felfüggesztették, ellene a hatóságok bizalommal való visszaélés miatt nyomoznak.

Nicolas Sarkozy számára mindeközben a munkanélküliség okozhat fejfájást, amely a hétfőn közzétett adatok szerint fél százalékkal tovább emelkedett februárban, így az állástalanok száma immár 2,86 millióra rúg. Az államfő a számok kapcsán javuló tendenciáról beszélt, a szocialisták azonban ötéves mandátuma kudarcának nevezték a jelenséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×