eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tönkreteszi a magánrendelőket a kötelező béremelés?

Komoly gondot okozhat Szlovákiában a nővérek béremelése. A magánorvosok nagy része ugyanis képtelen lesz biztosítani annak anyagi fedezetét.

A Szlovákiai Magánorvosok Társulásának elnöke, Pásztor László szerint csődbe viheti a szlovákiai járóbeteg-ellátást nyújtó magánrendelők negyedét a nővérek béreinek a parlament által február elején jóváhagyott emelése.

A béremelést, amely április elsejétől érvényes, február elején, röviddel az előrehozott választások előtt hagyta jóvá a parlament. Ennek alapján a nővéreknek az általuk ledolgozott évektől függően 640-928 euró közötti összeget kell kapni. Az intézkedés az állami intézményekben és a magánrendelőkben dolgozókat egyaránt érinti.

Gondot jelent, hogy kevés a fiatal a nővér, a többség több mint harmincéves gyakorlattal rendelkezik, és emiatt magasabb fizetésre is jogosult.

Pásztor László becslése szerint a béremelést a magánrendelők 25 százaléka képes csupán kigazdálkodni, a többieket a törvény betartása veszteségessé teheti, és félő, hogy azoknak be kell majd zárniuk.

Az elnök közölte: Szlovákiában egy járóbeteg-ellátást nyújtó magánrendelő átlagos havi bevétele 3.000 euró körül mozog. Pásztor László szerint a bérköltségek összege egy átlagos bevételű rendelő esetében meghaladhatja a bevételt, hiszen a törvény szerint az orvosok bére a nővérekének legalább a 2,2-szerese kell, legyen. Ilyen számítás alapján nem maradna pénz a rendelő fenntartására.

Szakemberek szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy az orvosok és nővérek tavalyi tiltakozó akciói után elfogadott megállapodásoknak és ígéreteknek nincs meg az anyagi fedezete, az egészségbiztosítók nem tudják, és nem is akarják emelni a térítési összegeket.

Számítások szerint közel 200 millió euró kellene az orvosok tavalyi év végén jóváhagyott és a nővérek februárban megszavazott béremeléseinek fedezésére. Az új kormánynak kell majd eldöntenie, hogyan teljesíti az előző kabinet ígéretét. Az orvosi kamara, egyelőre kivár, és elhalasztotta az április elejére tervezett országos tiltakozó-akciót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×