eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi lesz a görög dráma vége?

Véget ér-e a pókerjátszma, amelyen Görögország sorsa a tét? Erre kaphatunk választ hétfőn, ugyanis az eurózóna pénzügyminiszterei arról döntenek, hogy Athén megkaphatja-e a második mentőcsomagot. A kedvezményes hitel nélkül egy hónapon belül jöhet az államcsőd.

130 milliárd euró - ennyit kaphat Görögország, hogy fizesse adósságait, és elkerülje a csődöt. Feltéve, ha a valutaunió tagállamainak pénzügyminiszterei ma zöld utat adnak a mentőcsomagnak.

Ha nemet mondanak, akkor Görögország március 20-án, rendezetlen körülmények között csődbe megy, és azt, hogy ez milyen hatással lehet Európára vagy a világra, sokan vitatják. A fizetésképtelenség miatt a betétesek bizonyosan megrohamoznák a görög bankokat, az ország kilépne az eurózónából, és görög cégek tömegei a gyenge drachma bevezetése után képtelenek lennének fizetni euróban felhalmozott adósságaikat.

Németország és más államok kételkednek abban, hogy a görögök valóban képesek végrehajtani a pénzügyi reformot és új pályára állítani gazdaságunkat ,és nem csak a segélyt elherdáló szavahihetetlen szegény rokonként viselkednek majd. Az efféle német nyilatkozatokra a napokban felháborodott hangnemben reagált a görög államfő.

Berlin és mások csak úgy akarják jóváhagyni a második mentőcsomagot, ha a pénz egy külön számlára megy, ami arra kényszeríti majd Athént, hogy éveken át tartsa magát a lakosság számára súlyos jövedelemkiesést hozó takarékossági programhoz.

Ilyen, egy szuverén állam pénzügyeibe való beavatkozásra eddig még nem volt példa. A lépés azzal is járhat, hogy Görögországnak előbb kellene fizetnie a kamatokat, mint saját közalkalmazottait - jegyzi meg az AP.

Egy másik vitás pont az, hogy a kedvezményes hitel és a megszorítások elérik-e céljukat. Az úgynevezett trojka tanulmánya szerint az IMF-EU-hitellel, a magánhitelezők felé fennálló adósság részleges elengedésével és a szigorú megszorításokkal sem sikerülne 2020-ra a tervezett 120 százalékra mérsékelni a görög állam jelenleg a GDP 160 százalékának megfelelő tartozását. Ennek elkerülésére azonban megvan a lehetőség - kérdés: sikerül-e megállapodni Brüsszelben.

Athénben többezer tiltakozó gyülekezett a parlament előtti Szintagma téren a megszorítások ellen tüntetve, miközben Papademosz görög miniszterelnök arról próbálja majd meggyőzni európai partnereit, hogy országaiknak is jó, ha megmentik Görögországot a csődtől, és az nem lép ki az eurózónából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×