eur:
388.85
usd:
361.41
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Kína elkerülheti a "kemény landolást"

Több mint egy százalékkal esett vissza Kína gazdasági növekedése a fontos nyugati exportpiacok gyengélkedése miatt. A világ második gazdasága azonban még igencsak távol jár azoktól a gondoktól, amelyek a fejlettebb országokat sújtják.

Európából nézve Kínában a rossz hír az, hogy 1,2 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest a gazdaság növekedése, a jó hír viszont az, hogy a növekedés még így is több mint kilenc százalékos.

Mindez arra utalhat, hogy az európai és amerikai piacokon megcsappant kereslet ellenére Kína elkerülheti az úgynevezett "kemény landolást" - jegyezte meg az AFP.

Az ipari termelés még mindig elképesztő mértékben bővül Kínában: az elmúlt évben a növekedés üteme közel 14 százalékos volt, igaz 2010-hez képest ebben az esetben is lassabb volt a növekedés.

Bár a hónap végén beköszöntő sárkány évét Ázsiában hagyományosan szerencsés évnek tartják, a kínai statisztikai hivatal főnöke elismerte, hogy az európai hitelválság miatt a világ második legnagyobb gazdasága nehéz esztendő elé néz. Elemzők szerint további egy százalékponttal eshet vissza a növekedés 2012-ben, miközben Kína az export csökkenése mellett megpróbálja erősíteni a belső fogyasztást.

Mindeközben azt is bejelentették, hogy Kínában immár több ember él a városokban, mint vidéken. Ez fordulópontot jelent az évezredeken át jobbára mezőgazdasági ország történelmében. Az elmúlt három évtizedben hatalmas népvándorlás zajlott le, a lakosok megpróbálnak hasznot húzni a gazdasági növekedésből. A városlakók immár az összlakosság több mint 51 százalékát teszik ki, azaz közel 691 millió ember él a kínai városokban. Csak tavaly 21 millióan vándoroltak el vidékről.

A vidékről érkezett "új" városlakókat általában másodosztályú polgárokként kezelik, lakcímük még mindig vidékre van bejegyezve és kevés szociális juttatásban részesülnek. A migránsok második nemzedéke egyre türelmetlenebb, és ez néha erőszakos tiltakozásokhoz vezet. Júniusban utcai rendbontás tört ki Kuangtungban arra a hírre, hogy a rendőrök megvertek egy utcai árust és terhes feleségét.

Peking és Sanghaj megpróbálja megállítani a migránsok beáramlását, miközben kisebb városok egyelőre továbbra is csábítják a vidékieket. Ez azt jelenti, hogy új városokat kell majd építeni és azt is, hogy a még terjeszkedő városokban nőhet a környezetszennyezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×