eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sarkozy nem nyugtalan a leminősítés miatt

Nem változtat a helyzeten, hogy a Standard & Poor's leminősítette Franciaország adósbesorolását, mert két másik ügynökségnél továbbra is őrzi AAA minősítését - mondta a spanyolországi látogatáson tartózkodó Nicolas Sarkozy. A francia államfő kijelentette, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel közösen vallják, nem a hitelminősítők határozzák meg országaik politikáját.

Nicolas Sarkozy látványos nyugalmának és magabiztosságának az egyik oka az volt, hogy a Moody's hitelminősítő hétfőn közölte, náluk Franciaország továbbra is a legjobb, AAA besorolással rendelkezik, hozzátéve, hogy a jelenleg stabilnak ítélt kilátásokat is meghosszabbítja. A francia tulajdonú Fitch még decemberben jelezte, hogy 2012-ben biztosan nem rontja le a francia adósbesorolást, így Nicolas Sarkozy joggal mondhatta Spanyolországban, hogy országa három közül két ügynökségnél továbbra is a lehető legjobb megítélésnek örvend.

A Standard & Poor's által végrehajtott leminősítést követő franciaországi média- és politikai hisztéria egyébként némiképp lecsengőben van, a hétfői elemzések azt mutatják, hogy az AAA besorolás elvesztésének egyelőre nincs következménye a piacokon. Sőt, bár a közgazdászok egy része azt állította, hogy a lépést a piac már korábban beárazta, ennek némiképp ellentmond az a tény, hogy a német és a francia szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek árai közötti különbségek nemcsak hogy nem emelkedtek, hanem egyenesen csökkentek.

A francia sajtóban a leminősítés óta megjelent írások között mindeközben olyanok is találhatók, amelyek arra emlékeztetnek, hogy a múlt évi leminősítése ellenére az Egyesült Államok továbbra is kifejezetten előnyös feltételek mellett jut pénzhez a piacokon, amiből azt a következtetést vonják le, hogy ez a jelenség Franciaország esetében is megismétlődhet.

Az események kapcsán egyébként a francia pénzpiaci felügyelet egyik vezetője hétfőn írást közölt a Le Monde című liberális napilapban, melyben a hitelminősítők hatalmának a korlátozását szorgalmazza. Jean-Michel Naulot úgy véli, a minősítések mára diszkriminatívakká váltak. Ezt az állítását azzal magyarázza, hogy a cégek és ma már az államok besorolásai korábban a pénzügyi szereplők döntéseit hivatottak elősegíteni, mára azonban ezek a rettegett minősítések valóságos ítéletekké váltak. Ezen szerinte változtatni kell, például a hitelminősítők szerepét bebetonozó bázeli II. és III. egyezmény módosításával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×