eur:
389.21
usd:
363.88
bux:
68145.13
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Azonosítják a botrányhős tengerészgyalogosokat

A hatóságok tudják, hogy kik voltak azok az amerikai tengerészgyalogosok, akik egy internetes videó tanúsága szerint levizelték az általuk megölt tálibok holttestét. Az eset hatalmas botrányt kavart, Leon Panetta amerikai védelmi miniszter alapos vizsgálatot ígért.

Rosszabbkor nem is jöhetett volna az amerikai katonák állítólagos botrányos viselkedéséről készített újabb videó, amely azt bizonyítja, hogy négy tengerészgyalogos levizeli az általuk megölt tálibok holttesteit. "Legyen jó napod, haver!" - mondja egyikük.

Leon Panetta védelmi és Hillary Clinton külügyminiszter határozott hangnemben ítélte el a tettet. Az eset azért különösen kínos Washington számára, mert az amerikai közvélemény már nagyon szeretné maga mögött tudni az afganisztáni háborút.

Az Obama-kormányzat hazavinné a csapatokat, és ezért különböző diplomáciai kezdeményezésekkel próbálják tárgyalóasztalhoz csábítani a tálibok mérsékeltebb elemeit. Egy elképzelés szerint például, a szervezet egyfajta nagykövetséget nyithatna Katarban. Washington felvetette azt is, hogy hazaenged a guantánamói fogolytáborból öt tálib foglyot.

A botrányt kiváltó videó szerdán került fel a YouTube megosztó oldalra. Hamid Karzai afgán elnök "embertelennek" nevezte a katonák viselkedését és vizsgálatot követelt.

A Pentagon meg is indította a nyomozást, és közölte, hogy a négy tengerészgyalogosból kettőt már azonosítottak. Zászlóaljuk tavaly ősszel tért vissza Afganisztánból, és néhány gyanúsított már leszerelt.

John McCain volt elnökjelölt, a Szenátus fegyveres erők bizottságának elnöke - maga is háborús veterán - elszomorítónak nevezte az esetet, és azt állította, hogy ez a viselkedés nem jellemző az amerikai fegyveres erőkre.

Egy szerdán kiadott amerikai hírszerzési elemzés szerint nem biztos, hogy eredményre vezetnének a béketárgyalások a tálibokkal. Az anyag szerint ezek a csoportok továbbra is azt remélik, hogy átvehetik a hatalmat, és szigorú iszlám kormányzást vezethetnek be Afganisztánban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

A Portfolio Csoport idén tavasszal is megrendezi a GEN Z Fest-et: május 9-én az Akváriumban a fókusz újra a mesterséges intelligencián, a pénzügyeken, a környezetvédelmen és a jövő kihívásain lesz. A fesztivál Delfinek között című programjában három mentor várja a fiatal felnőttek vállalkozásait és ötleteit, hogy egy 15 perces pitchet követően tanácsokkal és megoldási javaslatokkal támogassák őket. A jelentkezés holnap zárul!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×