eur:
389.22
usd:
363.79
bux:
68148.29
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akik belebuktak a plágium-ügybe

Közel egy évvel ezelőtt, Berlinben lemondásra kényszerült Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter, mert kiderült, hogy doktori értekezésének jelentős részét egyszerűen átmásolta különböző dolgozatokból. Plágium miatt vált meg az Európai Parlament alelnöki tisztségétől a német Szabaddemokra Párt egyik nagy reménysége, Silvana Koch-Mehrin is, azonban tagja maradt az Európai Parlamentnek, noha választókörzetében többször is követelték a lemondását.

A Keresztényszociális Unióban nagy jövőt jósoltak az ősi bajor arisztokrata családból származó Karl-Theodor zu Guttenbergnek. A berlini kormány védelmi minisztereként szigorú elveiről vált ismertté, ezeket azonban nem tekintette kötelező érvényűnek saját maga számára - legalábbis erről tanúskodott doktori disszertációja, amelyet jórészt más dolgozatokból másolt át, anélkül, hogy a forrásmunkákra akár egyetlen szóval is utalást tett volna.

Miután az ügy napvilágra került, előbb tagadni próbálta a plágiumot, végül azonban lemondásra kényszerült, miután a bayreuthi egyetem is visszavonta a doktori címét.

Röviddel ez után az Európai Parlament alelnökéről is kiderült, hogy idegen tollakkal ékeskedett doktori disszertációjának elkészítésekor. Silvana Koch Mehrint a berlini koalíció kisebbik tagja, a Szabad-demokrat Párt delegálta Strassburgba.

Õ az egyik legrégibb német egyetemen, Heidelbergben szerzett doktori címet, és miután kiderült róla is, hogy egész oldalakat másolt ki korábban megjelent tudományos munkákból, Guttenberggel ellentétben, előbb konok hallgatással próbált időt nyerni, azonban a vádak nem csillapodtak, ezért megvált az Európai Parlament élén betöltött tisztségéről, de képviselőként változatlanul tagja a testületnek.

Silvana Koch-Mehrin nem ismerte el a vele szemben felhozott vádat, és miután a heidelbergi egyetem megfosztotta doktori címétől, a karlsruhei közigazgatási bírósághoz fordult panaszával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×