eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Listázza a magyar településneveket a szlovák kormány

Listában összegzi a pozsonyi kormány, mely településneveket lehet magyarul is használni Szlovákiában. A jogszabály enyhíti a jelenlegi törvény szigorát, és lehetővé teszi a történelmi nevek használatát is. A diszkriminatív rendelkezések eltörlésére a közelmúltban elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvény ad lehetőséget.

A kormányrendelet gerincét képező, kisebbségi nyelvű településneveket tartalmazó új lista első változatát a Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes vezetésével dolgozó munkacsoport tagjai augusztus 22-ig készítik el. A kormányhivatal szeptemberben felveszi a kapcsolatot a szlovákiai és a magyarországi földrajzinév-bizottságokkal, hogy formális jóváhagyást, illetve ajánlást kérjen tőlük az új helységnévlistához.

Mint arról a pozsonyi Új Szó beszámol, a munkacsoport által készített új lista tartalmazni fogja Párkány, Gúta, Ógyalla és tucatnyi más, szlovák történelmi személyiségről elnevezett település magyar nevét is. Ezeket a neveket az úgynevezett "táblatörvény" miatt mostanáig nem használták hivatalosan.

A kormányhivatal nemzetiségi főosztálya az elmúlt hetekben levélben fordult valamennyi, kisebbségek által is lakott település polgármesteréhez a kisebbségi nyelvhasználat betartása tárgyában.

Szabómihály Gizella nyelvész örömmel fogadta a kormány döntését. Mint az Új Szónak elmondta, az 1994-es táblatörvény mellékletében szereplő településnév-jegyzék pontatlan, sőt hibás volt, és kérdéses a jegyzékekben szereplő névformák társadalmi elfogadottsága is a magyar kisebbségen belül.

A Gramma Nyelvi Iroda munkatársa helyesnek tartja a kormányhivatal lépését, hogy az egyes helyi önkormányzatokat is bevonják a kisebbségi nyelvű település-megjelölés kodifikációjának folyamatába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×