eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szabadságban és túlórában a németek a bajnokok

Az Európai Unión belül Németországban élvezik a munkavállalók a leghosszabb fizetett szabadságot. Az ünnepnapokat is beszámolva a németeknek egy évben 40 munkanapjuk - gyakorlatilag két teljes hónapjuk van pihenésre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a németek lusták, éppen ellenkezőleg: túlórázásban is ők a listavezetők.

A munkafeltételek és az életszínvonal javítására létesült európai alapítvány legfrissebb felméréséből kiderül, hogy a törvény az uniós országok közül Németországban szavatolja a legtöbb fizetett szabadnapot.

Az állandó alkalmazottaknak ugyanis 30 munkanap pihenő jár - ugyanannyi, mint Dániában. Németország azonban az ünnepnapok számával megelőzi Dániát, és így egy-egy német alkalmazott évente kereken 40 napot maradhat törvényesen távol a munkahelyétől.

A felmérésből kiderül, hogy az uniós átlag 24,4 nap. Magyarország némileg az átlag felett van, viszont a pénzügyi válsággal küzdő Görögország polgárainak évente 23 szabadnap jár, ami 17 százalékkal marad el a német rekord mögött.

Mindebből nem szabad azonban arra következtetni, hogy a németek hajlamosak a semmittevésre, mert az alapítvány kimutatta azt is, hogy a túlórák terén is a németeké a csúcs. Õk ugyanis hetente átlagosan csaknem három órával dolgoznak többet, mint a szerződésükbe foglalt hivatalos munkaidő.

Sőt, egy nemrég végzett közvélemény-kutatás megállapította azt is, hogy a dolgozók több mint 50 százaléka nyaralása idején is készen áll anyagi ellenszolgáltatás nélkül különböző hivatali feladatok elvégzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×