eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Csehországban és Szlovákiában termesztenek génkezelt kukoricát

A tiltakozások ellenére Csehországban és Szlovákiában is termesztenek génkezelt kukoricát, bár viszonylag nem nagy területen.

Az uniós tagországok közül az elsők között engedélyezték Csehországban a génkezelt, MON810 fajtájú kukorica, legújabban pedig az Amflora burgonya termesztését, ez utóbbi ellen azonban a Greenpeace helyi aktivistái hevesen tiltakoztak.

Hivatalosan legelőször 2006-ban, az észak-morvaországi régióban vetettek szigorú feltételek között mintegy 270 hektáron génkezelt kukoricát, amelyet jórészt ipari célokra használtak fel. Miután sem a szakemberek, sem pedig a termelők nem tapasztaltak káros következményeket, s nem váltak valóra az aggályok és a riogatások sem, évről évre növekszik a génkezelt kukoricával bevetett területek nagysága, amely ebben az esztendőben már meghaladja az ötezer hektárt.

A cseh agrártárca szóvivője szerint a szigorú uniós és hazai szabályok megtartását rendszeresen ellenőrzik, tiltó rendelkezések Csehországban nincsenek. Ezen a piacon egyébként a Monsanto cégnek van domináns szerepe, de már megvetette a lábát a Pioneer, a WKW és a Syngenta is.

Szlovákiában ugyancsak 2006-ban vetettek először génkezelt kukoricát, a keleti régióban harminchárom hektáron. Először a hozamra és a várható következményekre voltak kíváncsiak. A tiltakozás azonban jóval élesebb volt, mint Csehországban, ám a hangja elcsitult.

Ennek, valamint a kedvező eredményeknek köszönhetően fokozatosan több génkezelt kukoricát vetettek az országban. Legtöbbet 2008-ban, csaknem kétezer hektáron. Idén azonban már csak 760 hektárnyi a génkezelt kukoricával bevetett terület. A szlovák szaktárca szóvivője szerint a magyar határhoz közeli térségben nincs ilyen vetemény.

Szlovákiában a Pioneeré a vezető szerep, a piaci részesedés több mint harminc százalékával. Tavaly csaknem 6200 tonna génkezelt kukorica termett az országban, amelynek többségét ipari célokra, illetve takarmánynak használták fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×