Infostart.hu
eur:
389.74
usd:
330.36
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva

"A hipermarketek miatt emelkedik az élelmiszerek ára"

Alapvetően a hipermarketek miatt emelkednek folyamatosan az élelmiszerárak Franciaországban - egyebek mellett ez a következtetés vonható le a francia ár és árrés figyelő intézet által készített jelentésből. A dokumentumból az is kiderül, hogy a nagyáruházakban akkor is emelkednek, vagy legalábbis stabilan maradnak az árak, amikor termelői oldalon azok csökkenése tapasztalható.

A 250 oldalas jelentés újra kirobbanthatja a háborút a francia mezőgazdászok és a hipermarketek között, az ár és árrés figyelő intézetet ugyanis 2008-ban éppen azért hozta létre a kormány, hogy átláthatóbbá tegye a kereskedők árképzését, különösen az élelmiszerek esetében. A francia gazdák ugyanis évek óta azzal vádolják a nagyáruházak vezetőit, hogy folyamatos zsarolásukkal ellehetetlenítik az életüket.

A fenti panaszokat a dokumentum most részben visszaigazolja, a kutatók ugyanis megvizsgálták, miként alakult az elmúlt tíz évben a gazdák szempontjából legérzékenyebbnek minősülő termékek - a tej, a hús, a zöldég és a gyümölcs - ára, és abból a szereplők milyen módon profitáltak. Az egyik legfontosabb megállapítás az, hogy miközben termelői oldalon folyamatosan csökkentek a bevételek, a hipermarketek árrései töretlenül tágulnak.

Az egyik leglátványosabb ilyen jellegű változás a sertéshúsból származó jövedelmek megoszlásában tapasztalható, ahol a gazdákra jutó rész tíz év alatt 45-ről 36 százalékra csökkent, miközben az áruházaké 39-ről 55-re emelkedett. De a gyümölcsök terén is hasonló, sőt ennél súlyosabb folyamatok tapasztalhatóak, a szakértők több olyan esetet találtak, amikor a hipermarket ára éppen ötszöröse volt a termelői árnak.

A vita, egyelőre csupán kibontakozóban van, és a nagyáruházak vezetői most azt mondják, a szakértői jelentés bruttó árrésről beszél, ám a jelek szerint a nettó nyereségüket nem hajlandók elárulni.

A hipermarketek által gyakorolt "zsarolási rendszerrel" egyébként legutóbb a Le Point című hetilap is foglalkozott, és a terjedelmes riportból egyebek mellett az derül ki, hogy a mezőgazdasági termelők - az olyan tejipari vállalatokat leszámítva, mint például a Danone - teljesen ki vannak szolgáltatva a megrendelőiknek, az alkalmazott módszerek ellen azonban senki sem mer panaszkodni, mert félnek a retorzióktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ősi ösztöneinknek engedünk a karácsonyi túlevéssel, ám ez leküzdhető

Ősi ösztöneinknek engedünk a karácsonyi túlevéssel, ám ez leküzdhető

Tóth Tamás táplálkozási szakértő az InfoRádióban arról beszélt, hogy vannak módszerek, amelyekkel azok is átvészelhetik drasztikus súlygyarapodás nélkül az ünnepeket, akik egyébként sem étkeznek és élnek túl egészségesen. Ha viszont megtörtént a baj, és „bűnbe estünk”, akkor sincs minden veszve.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×