eur:
388.55
usd:
361.82
bux:
69039.66
2024. május 9. csütörtök Gergely

"A hipermarketek miatt emelkedik az élelmiszerek ára"

Alapvetően a hipermarketek miatt emelkednek folyamatosan az élelmiszerárak Franciaországban - egyebek mellett ez a következtetés vonható le a francia ár és árrés figyelő intézet által készített jelentésből. A dokumentumból az is kiderül, hogy a nagyáruházakban akkor is emelkednek, vagy legalábbis stabilan maradnak az árak, amikor termelői oldalon azok csökkenése tapasztalható.

A 250 oldalas jelentés újra kirobbanthatja a háborút a francia mezőgazdászok és a hipermarketek között, az ár és árrés figyelő intézetet ugyanis 2008-ban éppen azért hozta létre a kormány, hogy átláthatóbbá tegye a kereskedők árképzését, különösen az élelmiszerek esetében. A francia gazdák ugyanis évek óta azzal vádolják a nagyáruházak vezetőit, hogy folyamatos zsarolásukkal ellehetetlenítik az életüket.

A fenti panaszokat a dokumentum most részben visszaigazolja, a kutatók ugyanis megvizsgálták, miként alakult az elmúlt tíz évben a gazdák szempontjából legérzékenyebbnek minősülő termékek - a tej, a hús, a zöldég és a gyümölcs - ára, és abból a szereplők milyen módon profitáltak. Az egyik legfontosabb megállapítás az, hogy miközben termelői oldalon folyamatosan csökkentek a bevételek, a hipermarketek árrései töretlenül tágulnak.

Az egyik leglátványosabb ilyen jellegű változás a sertéshúsból származó jövedelmek megoszlásában tapasztalható, ahol a gazdákra jutó rész tíz év alatt 45-ről 36 százalékra csökkent, miközben az áruházaké 39-ről 55-re emelkedett. De a gyümölcsök terén is hasonló, sőt ennél súlyosabb folyamatok tapasztalhatóak, a szakértők több olyan esetet találtak, amikor a hipermarket ára éppen ötszöröse volt a termelői árnak.

A vita, egyelőre csupán kibontakozóban van, és a nagyáruházak vezetői most azt mondják, a szakértői jelentés bruttó árrésről beszél, ám a jelek szerint a nettó nyereségüket nem hajlandók elárulni.

A hipermarketek által gyakorolt "zsarolási rendszerrel" egyébként legutóbb a Le Point című hetilap is foglalkozott, és a terjedelmes riportból egyebek mellett az derül ki, hogy a mezőgazdasági termelők - az olyan tejipari vállalatokat leszámítva, mint például a Danone - teljesen ki vannak szolgáltatva a megrendelőiknek, az alkalmazott módszerek ellen azonban senki sem mer panaszkodni, mert félnek a retorzióktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×