eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Nagy bajban van a francia elnök

Történelmi mélységet ért el Nicolas Sarkozy népszerűsége egy évvel a francia elnökválasztások előtt. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a választók mindössze 20 százaléka támogatja őt és csupán 17 százalékuk ítéli meg pozitívan eddigi tevékenységét.

 A felmérésből az is kiderül, hogy a francia államfő január óta 7 pontot veszített népszerűségéből, miközben a szélsőjobboldal jelöltje, Marine Le Pen 11 százalékkal tört előre.

A politikusok népszerűségi listáját amúgy Nicolas Sarkozy egyik legkomolyabb potenciális ellenfele, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi igazgatói posztját betöltő, szocialista Dominique Strauss-Kahn vezeti 46 százalékkal, igaz, az elmúlt hónapban az ő népszerűsége is enyhe csökkenő tendenciát mutat.

Hogy a választási kampány lassan beindul Franciaországban, az is mutatja, hogy a francia média most éppen a Dominique Strauss-Kahn által elkövetett súlyos "kommunikációs bakival" foglalkozik, a politikust ugyanis április végén Párizsban lefényképezték, amint éppen egy Porsche Panamera S típusú luxusjárgányba készül beszállni újságíró feleségével.

Az időközben megjelent hírek szerint a mintegy 120 ezer eurót, mai árfolyamon közel 32 millió forintot érő autó Dominique Strauss-Kahn egyik barátjáé, és azt a Valutaalap igazgatója csupán "kölcsönkapta". Az ügy azért kínos a szocialisták számára, mert eddig mindenki Nicolas Sarkozyt vádolta azzal, hogy a "gazdagok barátja".

A helyzet iróniája egyébként az, hogy Strauss-Khant nem is annyira a jobb, hanem inkább baloldalon bírálják, mondván, ilyen magatartással nehéz lesz elhitetnie, hogy a dolgozó nép érdekeit képviseli.

Elemzők egyébként óvatosságra intenek a közvéleménykutatási adatokkal kapcsolatban. Többen arra figyelmeztetnek, hogy azok jelentős része a média megrendelésére készül és sokszor egymásnak ellenmondó eredményeket produkálnak, mások úgy vélik, hogy a jelenlegi tendenciák még megfordulhatnak.

A nyers valóságot Nicolas Hulot televíziós újságíró esete meglehetősen jól példázza. A mostanig rendkívül népszerű, a környezettel kapcsolatos témákra szakosodott riporter alig egy hónapja jelentette be, hogy a zöldek színében indulni kíván a jövő évi elnökválasztásokon, és bár azóta gyakorlatilag alig szerepel a hírekben, népszerűsége máris tíz százalékot zuhant.

Sarkozy környezete meg van győződve, hogy Dominique Strauss-Kahnra is hasonló sors vár, abban a pillanatban, hogy hivatalosan államfőjelöltté válik. Nem véletlen, hogy a Valutaalap igazgatója az utolsó pillanatig, egészen a szocialisták nyári jelöltállítási szavazásáig várni akar ezzel a bejelentéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes

Bár a párizsi olimpián szerzett bronzérem után még bizonytalan volt a folytatásban Kopasz Bálint, mára eldöntötte, hogy a Los Angeles-i ötkarikás játékokig kitart szeretett sportága mellett. Tokió olimpiai bajnok kajakosa azt mondta az InfoRádióban, hogy elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzéseit illetően, és továbbra is keresi az okokat, hogy mi történhetett vele az olimpiai döntő utolsó 200 méterén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×