eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Konferencia a Szabad Európa Rádió indulásának 60. évfordulóján

Münchenben Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő és Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter védnökségével tartanak kétnapos nemzetközi konferenciát a Szabad Európa Rádió adásai megkezdésének 60. évfordulója alkalmából, a helyi Cseh Centrum, a Collegium Karolinum és a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet részvételével.

A konferencia megrendezésében a cseh túlsúly alighanem abból fakad, hogy 1994-ben a Szabad Európa Rádió, az egykori Szovjetunió felé sugárzó Szabadság Rádióval együtt Münchenből Prágába költözött.

Az akkori cseh államfő, Václav Havel Prága központjában az egykori törvényhozás épületét bocsátotta a két rádióállomás rendelkezésére, mintegy elismerésül azért, hogy a Szabad Európa Rádió első adása 1951. május elsején cseh, majd szlovák nyelven hangzott el.

A rendszeres magyar műsor 1951. október 6-án, az aradi vértanúk napján indult meg. Már az adás szünetjele is - a Szól a kakas már, majd megvirrad már - biztatás volt a magyar hallgatók számára a sztálinista diktatúra legsötétebb korszakában.

A ma müncheni konferencián politikusok, köztük Észtország elnöke, valamint egyetemi tanárok, újságírók és médiaszakemberek elemzik a Szabad Európa Rádió szerepét, kiváltképpen pedig azt, mennyire valósította meg következetesen hangoztatott célját. Ezt az intézmény költségeit fedező Egyesült Államok illetékesei az alapítási okiratban úgy fogalmazták meg, hogy feladata önmagának fölöslegessé tétele, azaz annak kivívása, hogy olyan rendszer váltsa fel a kommunista elnyomást, amely szavatolja valamennyi szabadságjogot, ideérte a befolyásmentes tájékoztatást és háborítatlan véleménynyilvánítást.

Így szinte magától értetődően a rendszerváltást követően egymás után állították le a magyar, a cseh, a szlovák, a lengyel végül pedig a román és bolgár nyelvű adásokat, csakúgy, mint a három balti országba sugárzott műsort, majd pedig a rádió Prágába költözött, ahonnan ma is közel 20 nyelven közvetít programokat a volt Szovjetunió területén élő népeknek, valamint Afganisztánba, Irakba és Iránba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×