eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Koránra alapozná a jogrendszert az egyiptomiak többsége

Az egyiptomiak többsége iszlám alapú törvénykezést és az Izraellel kötött békeszerződés felmondását szeretné - derült ki egy közvélemény-kutatásból. Közben a határhoz közel felrobbantottak egy Izraelbe tartó gázvezetéket. Egyiptomban már régóta viták tárgya, hogy túlságosan alacsony áron adják-e a szomszédos országnak a földgázt.

Az egyiptomi demokráciapárti mozgalmat a nyugati közvélemény nagy része is támogatta, most azonban kiderült, hogy ha szabadon választhatnának, akkor az egyiptomiak lazítanának a nyugati szövetségen.

Az amerikai Pew közvélemény-kutató intézetnek ezer ember megkérdezésével készült felmérésből kiderül, hogy az egyiptomiak 54 százaléka felmondaná az Izraellel kötött 1978-as különbékét, amelynek nyomán a később meggyilkolt Anvar Szadat elnök Nobel-békedíjat kapott.

A válaszadók hatvan százaléka bevezetné a saria jogrendszert, amely korlátozná a nők szabadságát, és kemény fizikai büntetéseket vezetne be. A kérdést ugyanakkor úgy fogalmazták meg: "egyetért-e azzal, hogy az egyiptomi törvények alapja szigorúan a Korán legyen?"

Az egyiptomiak ingadozó álláspontjára utalhat, hogy az iszlamista fundamentalisták nézeteivel a lakosok 30 százaléka határozottan egyetért - igaz, ugyanannyi elveti azokat, 25 százaléknak pedig vegyes a véleménye. Érdekes módon a fundamentalistákat a gazdagabbak és nem a szegényebbek támogatják jobban.

A felmérés szerint az egyiptomi lakosok háromnegyedében kedvező kép él a korábban félig betiltott ellenzéki Muzulmán Testvériség nevű szervezetről. Arról, hogy a Testvériség mennyire követ radikális irányvonalat, megoszlanak a vélemények. A Mubarak-rendszer például, közellenségnek állította be őket, bár hitet tettek az erőszakmentes politizálás mellett.

Bár a Testvériség népszerű, a válaszadók többsége világi pártokra szavazna, ha most tartanák a választásokat.

Közben hétfőn az egyiptomi-izraeli határtól 50 kilométerre felrobbantottak egy gázvezetéket, amely a zsidó államba és Jordániába szállít egyiptomi földgázt. A Mubarak-ellenes lázongások idején egyszer már sikertelenül próbáltak szabotázsakciót végrehajtani a létesítmény ellen.

Egyiptomba régóta viták tárgya, hogy a piaci ár alatt adják-e Izraelnek a földgázt. Az ügyben le is tartóztatták az egykori energetikai minisztert, akit a nemzeti erőforrások pazarlásával vádoltak meg. A szabotázsakció mögött azonban olyan helyi beduin törzsek is állhatnak, amelyek régóta sérelmezik, hogy a kairói kormány elnyomja őket.

Izrael gázszükségletei 40 százalékát fedezi egyiptomi földgázból, míg Jordánia 80 százalékban egyiptomi földgázból termel áramot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×