eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már akkora a hó, hogy nem is érdemes takarítani

Ezerhatszáz repülőjáratot töröltek, egy hatalmas stadion teteje pedig beszakadt az Egyesült Államok középnyugati részére lecsapó hóviharok miatt. Legkevesebb négy ember halálát hozzák összefüggésbe az ítéletidővel, amelyben hatvan centiméter hó esett.

Minnesota államban annyi hó esett a hétvégén, hogy a Minnesota Viking futballcsapat otthonául szolgáló hatalmas stadion teteje már nem bírta el, és beszakadt. A maximum 64 ezer férőhelyes Metrodome üvegszálas tetejét kizárólag a levegő tartotta, a vasárnap esett, közel ötven centis hótakaró azonban már sok volt neki.

Senkinek sem esett bántódása, a városi csapatnak a New York Giants elleni meccsét viszont az 1100 km-rel távolabb eső Detroitba kellett áthelyezni.

A hóvihar több államban lecsökkentette a látótávolságot, Chicago környékén pedig nyolcvan km per órás széllökéseket is mértek. Ennek nyomán két helyi nemzetközi reptér 1675 járatot törölt. Több középnyugati államban egy sor autópályát zártak le a rossz látási és időjárási viszonyok miatt.

Korábban egy sor tömegbaleset történt, egy 21 éves nő meghalt, amikor fának csapódott az autója Wiscounsin államban. Egy 79 éves, a háza lehajtóját takarító férfi akkor halt meg, amikor beletolatott egy hóeke. Egy 55 éves férfi szintén havat takarított, amikor szívrohamot kapott és meghalt.

Helyi illetékesek azt mondták, hogy már annyi hó hullott és olyan hideg volt, hogy nem volt értelme szórni az utakat az államban, ahol egyes helyeket hatvan centiméteres hótakaró borított. Minnesota államban ugyan sikerült megnyitni az autópályákat, de sok helyen csak egy sávban lehetett közlekedni és a felület csúszós maradt a hótól és a jégtől.

Minnesotában rossz időt választott a kampányolásra az a férfi, aki közölte: addig ül egy kávéház tetején, amíg össze nem gyűjt száz dollárt lánya iskolájának.

Robert Stevens kórházi dolgozó négy réteg ruhában és tollkabátban mászott fel a tetőre péntek este, de szombaton kénytelen volt menedéket keresni. Ennek ellenére vasárnap visszament. Eddig 54 ezer dollárt tudott összegyűjteni és azt mondta: ha nem lesz meg az egész összeg, akkor bezárhatják az iskolát. "Tegnap az Anyatermészet győzött, de ma én szeretnék" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×