eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

WikiLeaks: Amerika ötleteket ad a terroristáknak

Az Egyesült Államokkal szövetséges Szaúd-Arábia a nemzetközi terrorcsoportok egyik legfontosabb pénzforrása, de a helyi kormány nem tesz eleget, hogy leállítsa az adakozást - mondta a WikiLeaks oldal szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy titkos feljegyzésében. Az oldal és alapítója körül is közben szorul a hurok, de Julian Assange egyelőre továbbra is szabadlábon van, és a WikiLeaks is működik.

Hétfőn újabb, Washington számára kellemetlen információkkal szolgált a WikiLeaks: közzétette azoknak a létesítményeknek a listáját, amelyeket az Egyesült Államok különösen védendőnek tart terrorista támadásoktól, mert a külügyminisztérium szerint elvesztésük jelentősen befolyásolná az ország biztonságát.

Ezek az intézmények kulcsfontosságú részei az adott ország infrastruktúrájának, de az Egyesült Államok számára is azonnali kárt okozna, ha terrortámadásokban megsemmisülnének" - jegyezte meg a WikiLeaks. Az oldal bírálói azonnal megjegyezték: ezzel ötleteket adnak a terroristáknak.

A bírálók közé lépett a tekitélyes magazin az Economist is, amely megjegyezte: egy dolog a szabad sajtó politikusokat ellenőrző szerepe, ugyanakkor a diplomáciának, amelynek a konfliktusok elkerülése a célja, fontos, hogy bizalmas légkörben lehessen tárgyalni.

A listán egyaránt megtalálható a Panama-csatorna, valamint gyógyszergyártó cégek és olajvezetékek. A németországi BASF ludwigshafeni üzeme, "a világ legnagyobb integrált vegyiüzem komplexuma" pótolhatatlan - jegyzi meg a WikiLeaks.

A több száz fontos objektum között szerepel az orosz Nadim gázvezeték, "a világlegfontosabb gáz-létesítménye" és Katar folyékony földgáz termináljai. Ezen felül afrikai, dél-amerikai bányák, kínai kikötők, valamint dán és német vakcinagyártó üzemek is szerepelnek a listán.

A WikiLeaks vasárnap azzal okozott kellemetlenséget Washingtonnal, hogy közzétette Hillary Clinton külügyminiszter titkos feljegyzését. Eszerint a szövetséges Szaúd-Arábiából származik a nemzetközi terrorcsoportokat támogató pénzek jelentős része, a királyság azonban nem tesz eleget a finanszírozás leállításáért.

Korábban a szaúdi királyról derült ki, hogy arra kérte Amerikát: támadja meg a szerinte atombombát építő Iránt. Az amerikaiak úgy vélik, a militánsok magukat zarándokoknak kiadva jelennek meg Szaúd-Arábiában, fedőcégeket hoznak létre, és állami jótékonysági intézmények pénzeit viszik külföldre. Sok pénzt szednek össze a készpénzzel érkező hívektől a hagyományos zarándolklat, a hádzs idején is.

Közben tovább szorul a hurok Julien Assange, a WikiLeaks alapítója és az oldal körül is. Assange továbbra is szabadlábon van, valószínűleg Angliában és ügyvédje szerint politikai hajtóvadászat folyik ellene. A kompromittáló anyagokat publikáló oldal alapítója "több száz halálos fenyegetést kapott".

Magát az oldalt is egyre nehezebb fenntartani: a múlt héten az Amazon online könyváruház mondott nemet arra, hogy szervereiről lehessen elérni a WikiLeaks-t. A hétvégén az oldalhoz érkező adományokat kezelő fizetési rendszer, a PayPal hagyta abban az együttműködést a WikiLeaks-szel, amelynek fő oldala immár a svájci kalózpárt szerveréről érhető el.

Assange azt mondta, hogy a hatalmas nyomás ellenére a WikiLeaks-t soha nem tudják eltüntetni, mert egy sor felhasználó hoz létre "tükröket" - az oldal másolatait, ahol tovább lehet olvasni a kompromittáló anyagokat.

Az amerikai politikára szakosodott The Daily Beast című honlap eközben azt írta: az Obama-kormányzat a diplomáciai, katonai és a hírszerzési állomány nagy átszervezését tervezi világszerte nagykövetségein, mert úgy ítéli meg, hogy a WikiLeaks általi nyilvánosságra hozatal lehetetlenné, sőt veszélyessé tette munkájukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×