eur:
390.58
usd:
366.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Itt a Google új dobása: a vezető nélküli autó

A világ legnagyobb internetes "keresőmotorja", a Google most az autók motorjaival is elkezdett foglalkozni. Olyan járműveket tesztel ugyanis, amelyekbe nem kell vezető.

Megszokhattuk már, hogy a Google kreatív géniuszai időről időre újabb ötletekkel rukkolnak elő. A keresőprogram után az online szerkeszthető dokumentumokkal, interneten olvasható könyvekkel és térkép-applikációkkal ragadták meg a fogyasztók fantáziáját, nem is beszélve legutóbbi nagy dobásukról, a Google szoftverjét futtató Android telefonokról.

Újabban kezdenek kimerészkedni az online világból az utcára is - szó szerint. A cég blogján az olvasható, hogy teljesen automatizált autókat tesztelnek, amelyekbe nem kell emberi vezető. A kocsi tulajdonosa így nyugodtan sms-ezhet (minden bizonnyal Google telefonján), nézheti a Google térképet, vagy videókat a laptopján.

Az olyan autós őskövületek, mint a közkedvelt Top Gear tévés magazin szerkesztői minden bizonnyal őrjöngnek az ötlettől, és valószínűleg, ha rátehetik kezüket a Google kocsijára, akkor kalapáccsal verik majd szét - tiltakozva az ellen, hogy elveszik az embertől a vezetés élvezetét.

A Google azonban azt mondja, egy dolog az élvezet, egy másik pedig a balesetmentes közlekedés. "Szeretnénk megelőzni a karambolokat és csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást azzal, hogy radikálisan megváltoztatjuk az autóhasználatot" - vall a cég a blogján.

De mitől is tudnak ezek a kocsik vezető nélkül haladni? Az automata jármű mozgását videokamerák, radar- és lézeres érzékelők segítik. Ezzel "látja" a többi kocsit, a navigációt pedig a részletes online térképek segítik.

Mint kiderült, a Google már az utakra küldte kocsijait, mégpedig Kalifornia igencsak forgalmas részein, így San Francisco utcáin is végighajtottak. Arról nem tudni, hogy a dimbes-dombos lejtőkön akkorákat ugrottak-e a Google járművek, mint Michael Douglas rendőrautója a kultikus tévésorozatban. Azt viszont tudni lehet, hogy több mint 200 ezer kilométert tettek meg már az automatizált kocsik. A gondok elkerülése végett az autókban emberek ültek, hogy átvegyék az irányítást, ha szükség van rá.

Azok szerencséjére, akik szeretik maguk irányítani autójukat, a Google közölte, még nagyon is kísérleti stádiumában jár a fejlesztés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×