eur:
389.57
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még mindig keresik a duisburgi tragédia felelőseit

A német rendőrség súlyos vádakkal illette Duisburg város elöljáróit és a Love Parade rendezőit a szombat este történt szerencsétlenség miatt. A fesztiválon kitört pánik 19 ember életét követelte, csaknem 350-en pedig súlyosan megsérültek. A rendőrség szerint a rendezvény helyszíne negyedmillió látogató befogadására volt alkalmas, ám közel másfél millióan tolongtak a Love Parade-en.

A német média hétfőn vezető helyen foglalkozik a világ legnagyobb technozenei fesztiválján történt tömegszerencsétlenséggel. A vasárnapot a gyász uralta, mostanra azonban egyre többen sürgetik annak megállapítását, ki felelős a tragédiáért.

Lapértesülések szerint a rendőrség és a tűzoltóság már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy nem tartja elégségesnek a biztonsági intézkedéseket. A város polgármesteréhez eljuttatott üzenetben hangsúlyozták, hogy a Love Parade helyszínéül kiszemelt egykori teherpályaudvar aligha lesz képes az eseményre érkező tömegek befogadására.

A német rendőrök szakszervezetének elnöke azt vetette a rendezők szemére, hogy a biztonság kárára takarékoskodtak a kiadásokkal.

A duisburgi rendőrség parancsnoka elismerte, hogy a Love Parade helyszínére vezető 300 méteres alagútban nem voltak térfigyelő kamerák, de a rendezvény menetét helikopterről követték, így tudták a tömegpánik kirobbanását követően haladéktalanul a helyszínre rendelni a mentőalakulatokat. Hangoztatta azt is, hogy - egyes állításokkal ellentétben - az átkelő bejáratát nem zárták le.

A nyomozás nagy erővel folyik, mert - mint a korábbi Love Parade-ek szervezője, Dr. Mott leszögezte - Duisburgban nem természeti csapás, hanem emberi mulasztás okozta 19 fiatal halálát és csaknem 350 sérülését.

A szerencsétlenség szombat este történt, amikor az alagútban bebocsátásra várók - eddig még ismeretlen okból - pánikba estek, és egymást taposva menekülni próbáltak. A helyszínre nem sokkal később mentőkocsik érkeztek, az orvosoknak sok embert újra kellett éleszteniük, és több száz fiatalt szállítottak a környező kórházakba.

A rendezők csak néhány órával később fújták le a Love Parade-et, mert attól tartottak, hogy a fesztivál azonnali befejezése a pánik fokozódásához vezet. A fesztivál színhelye közel két évtizeden át Berlin volt és csak 2007-ben költözött át a Ruhr-vidékre. 2007-ben Essen városa volt a rendező, 2008-ban Dortmund, 2009-ben viszont Bochum a rendezést lemondta, mert a városi elöljárók úgy vélték, hogy a település nem rendelkezik elég nagy területtel a várhatóan több mint egymillió zenerajongó befogadására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×