eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Újra sapkát húznak a BP elsüllyedt olajkútjára

Azt állítja a BP olajcég, hogy az eddigi leghatásosabb eszközt találta meg a Mexikói-öbölben a szivárgás elállítására. Azonban még néhány napig eltart, mire kiderül, hogy sikeres volt-e a próbálkozás. A cég mérnökei új sapkát helyeznek a kút fölé, és azt remélik, hogy az összes szivárgó olajat ki tudják szivattyúzni.

A korábbi, sikertelen próbálkozások miatt a BP igyekszik visszafogni a kincstári optimizmust. Ennek ellenére a cég elégedett az elért eredményekkel, és további hat napra lesz szüksége a művelet befejezésére. Kent Wells, a BP alelnöke azt mondta, hogy a cég "valamikor" képes lesz az összes szivárgó olajat kiszivattyúzni.

Az olajpumpáláshoz újabb hajókat kell a kút fölé vezényelni - tette hozzá. Azt, hogy a sapka működik-e, addig nem tudják bizonyosan megmondani, amíg le nem tesztelik, hogy ellenáll-e a hatalmas olajnyomásnak.

Azóta, hogy a régi, szivárgó sapkát levették a kútról, az olaj jobbára akadálytalanul ömölhetett a tengerbe. A Mexikói-öböl partján élők óvatosan fogadták a BP újabb bejelentését. "Hisszük, ha látjuk" - mondta egy kirándulóhajó kapitánya az AP-nek. A partra került szennyezés már eddig is jelentős károkat okozott a turizmusnak, a halászatnak és a környezetnek.

Az új sapkát távvezérlésű tengeralattjárókkal helyezték fel a kútra. A munkálatokat szoros figyelemmel követte a Fehér Ház, ahol Barack Obama elnököt naponta többször is informálják a helyzetről.

Közben keddre várják a helyszínre a Helix Producer olajpumpáló hajót, amely több millió liter olajat képes tárolni. Összesen négy hajó pumpálja majd ki az olajat, de két-három hétig eltarthat, mire mindet üzembe helyezik. Komplikálhatja a helyzetet, ha a mostani hurrikánszezon idején újabb viharok zúdulnak a térségre.

Májusban a BP egy négyemeletes, 100 tonnás vasbeton tornyot próbált a kútra engedni, de fel kellett adni az ötletet, amikor a csövekben gázkristályok képződtek. Később megpróbálta felülről eltömíteni a kutat, de ezzel is kudarcot vallott.
Közben továbbra is hatalmas feladat marad a már tengerbe ömlött olaj összegyűjtése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×