eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Szigorúbban büntetik a poligámiát

Előzetes letartóztatásba helyezték, majd 10 ezer eurós óvadék fejében szabadon engedték azt az algériai származású férfit, akit a francia hatóságok poligámiával vádolnak, és akit emiatt meg akarnak fosztani francia állampolgárságától. Az áprilisban kipattant ügy kapcsán eddig lezajlott nyomozásból kiderült, hogy a korábban megjelent hírekkel ellentétben Lies Hebbadjnak négy feleségétől nem tizenhárom, hanem tizenöt gyermeke született, és számuk nemsokára tizenhétre emelkedik.

A szélsőséges pakisztáni vallási körökkel szimpatizáló férfit a többnejűség mellett a szociális rendszer megkárosításával is megvádolták, feleségei ugyanis egyedülálló szülőkként jelentkeztek be a társadalombiztosításnál, és a hatóságok szerint a kis közösség ilyen címen három év alatt összesen 175 ezer eurónyi, mai árfolyamon közel 50 millió forintos állami támogatást kapott. Csalás nélkül ennek a felére lettek volna jogosultak. A rendőrség várhatóan a nők ellen is eljárást indít, amiért hamis adatokkal megtévesztették a hatóságokat.

A megvádolt férfi egyébként korábban meglehetősen cinikus módon azt mondta, hogy a nők a szeretői, ám a rendőrség szerint bár hivatalosan csak egyikükkel kötött házasságot, az asszonyokkal való viszonya "tényleges poligámiára" utal. Ezt szerintük egyebek mellett az is bizonyítja, hogy Hebbadj kezelte a nők bankszámláit, bankkártyáit, amihez a "feleségek" írásos felhatalmazást adtak.

Az ügy kapcsán, szerdán újra megszólalt a belügyminiszter, aki jogszabály-módosítást helyezett kilátásba, mellyel a poligámiát és a szociális támogatásokkal való visszaéléseket szigorúbban fogják büntetni. A többnejűséggel kapcsolatos változtatásra azért van szükség, mert a francia törvények jelenleg csak a bigámiát büntetik, de azt is csak akkor, ha valaki hivatalosan, vagyis a hatóságok előtt kétszer kötött házasságot.

Márpedig a törzsi, vallási szokásokat Franciaországban is folytató bevándorlóknál, amint azt Hebbadj esete is mutatja, a második, harmadik asszony papíron nem feleség, így az ilyen jellegű viszony elvileg nem ütközik törvénybe, megvalósítása azonban valójában a joggal való visszaélést jelenti. A "tényleges poligámia" fogalmának a bevezetése a politikusok szerint ezt a kiskaput hivatott megszüntetni.

A szociális támogatások körüli visszaélések ügye még a többnejűségnél is égetőbb kérdésnek tűnik, a szerdán közzétett adatokból ugyanis az derül ki, hogy a társadalombiztosítás hiánya 2008. óta gyakorlatilag megháromszorozódott, elérve a csillagászatinak és csaknem tarthatatlannak minősített 27 milliárd eurót. És bár ehhez az összeghez képest az algériai származású férfi által az államtól kicsalt pénz elenyészőnek tűnik, a belügyminiszter szavaiból az derül ki, hogy meglehetősen sokan használnak a Hebbadjéhoz hasonló technikát a tb-rendszer megcsapolására.

A fenti bűncselekményeket elkövető külföldi származásúakat Brice Hortefeux a jövőben meg akarja fosztani francia állampolgárságuktól. A kivitelezéshez azonban további törvénymódosításra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×