eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sorozatos biztonsági hibák vezettek a BP olajtornyának robbanásához

Egy sor biztonsági hiba lépett fel a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajplatform biztonsági rendszerében a katasztrófa előtt - derült ki. Bemutatták azokat a felvételeket is, amelyeken jól látni, hogy miként ömlik a törött vezetékből az olaj a tengerbe, másfél kilométer mélyen.

Az amerikai kongresszusi meghallgatáson kiderült, hogy egy sor eljárási és fizikai hiba vezethetett a tizenegy emberéletet követelő robbanáshoz a DeepWater Horizon olajplatformon. Emiatt a fúrósziget elsüllyedt, és az elmúlt 21 napban többmillió liter olaj ömlött a tengerbe.

A BP olajcégtől származó dokumentumok szerint számos végzetes esemény vezetett a súlyos szivárgáshoz, hasonlóan a Challenger űrsikló balesetéhez - jegyzi meg az AP.

A kongresszusi vizsgálatok megállapították, hogy a biztonsági rendszer kulcseleme, a kilövésgátló hibásan működött. Az egységben szivárgás lépett fel, nem kapcsolt be az egyik akkumulátora, amely valószínűleg megakadályozta a működést.

A BP adatai szerint néhány órával a baleset előtt ellenőrizték a nyomást a csövekben, és az eredmények arra utaltak, rossz volt a szigetelés, metángáz szivároghatott a rendszerbe.

A kongresszusi vizsgálat alapján egyelőre több a kérdés, mint a válasz, de a képviselők azt sejtetik: az olajcégek nem voltak teljesen tisztában azzal, hogy milyen reakciót válthatnak ki bizonyos tevékenységek.

Közben a Fehér Ház arra kérte a Kongresszust, emelje meg azt a limitet, amelynek erejéig a BP-nek kártérítést kell fizetnie. Jelenleg legfeljebb csupán 75 millió dolláros kompenzációra kötelezhető a cég.

A katasztrófa-elhárítók közben ismét a szivárgó csap fölé engedtek egy új, a korábbinál kisebb fémkupolát, amellyel megpróbálják lokalizálni a szennyezést, és kipumpálni az olajat. Ismeretes: az előző szerkezetben jégszerű kristályok képződtek, amelyek miatt az olajat nem tudták volna a felszínre vezetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×