eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Tudtommal szeretőket tartani nem tilos Franciaországban"

Egyre furcsább fordulatokat vesz a poligámiával vádolt férfi esete Franciaországban. Lapértesülések szerint egyik, korábban elbocsátott felesége nőkereskedelemmel és erőszakoskodással vádolja, például azzal, hogy ördögűzésnek vetette alá és eközben tűzzel megégette.

Amint arról az InfoRádióban beszámoltunk, az algériai származású, ám pakisztáni muzulmán szélsőséges körökkel kapcsolatban álló férfi azt követően került a politika és a média figyelmének a középpontjába, hogy kiderült: a francia törvényekre fittyet hányva négy feleséget tart, akiktől összesen tizenkét gyermeke született.

Az ügyet az érintett meglehetősen cinikus módon azzal igyekezett bagatellizálni, hogy kijelentette: nem feleségekről, hanem szeretőkről van szó, hozzátéve, hogy tudomása szerint ez utóbbi kapcsolat nincs betiltva Franciaországban. Az érvelés azonban meglehetősen gyenge lábakon áll, hiszen a sajtó időközben kiderítette, hogy a szóban forgó nők a nyugat-franciaországi Nantes városának egy előkelő negyedében három egymás mellett fekvő, magas kerítéssel körülvett házban élnek, és természetesen mind a négyen a szemnek csupán egy szűk rést hagyó, nikábnak nevezett, a szélsőséges muzulmánokra jellemző öltözetet viselik.

Az eset csaknem azonnal politikai felhangot kapott, a belügyminiszter ugyanis kijelentette: amennyiben bebizonyosodik a poligámia vádja, úgy a férfit megfosztják francia állampolgárságától. A baloldali ellenzék, különösen a kommunisták azonnal uszítással vádolták Brice Hortefeux-t, ám a miniszter azt mondta, nem fog engedi a "politikailag korrekt" ideológiának, és az eset teljes felderítését ígérte.

Az ügy új fejleményeként a rendőrség két napja a férfi egy valószínűleg ötödik, időközben elbocsátott feleségének a blogját vizsgálja, melyen a Le Figaro című napilap értesülése szerint a nő arra figyelmezteti "lánytestvéreit", azaz a másik négy asszonyt, hogy férjük rendkívül erőszakos, és azt állítja, hogy az elmúlt években több fiatal nőt eladott Szaúd-Arábiába.

Az is új elemnek számít, hogy a négy feleség egyikének az apja időközben feljelentést tett a rendőrségen, mondván: gyanúja szerint veje erőszakoskodik a lányával és elzárva tartja az unokáit. Az após szerint legutóbbi telefonbeszélgetésükkor lánya sírva mesélte, hogy férje megverte, amikor pedig unokáival akart beszélni, az asszony azt mondta, nem tudja őket adni, mert egy másik szobában éppen a Koránt tanulják.

A belügyminiszter kedden a parlamentbe azt mondta: az ügy a nők méltóságának a védelméről szól, és mindent meg fognak tenni, hogy érvényt szerezzenek a hatályos törvényeknek. A bevándorlásügyi miniszter pedig úgy fogalmazott, hogy aki nem hajlandó tiszteletben tartani a köztársaság értékeit, nem méltó a francia állampolgárságra.

A férfi ellen egyébként a "szociális rendszer elleni visszaélés" címen is vádat emelhetnek, a feleségek ugyanis elszigetelt, egyedülálló személyként jelentkeztek be a hatóságoknál, és e minőségükben családi pótlékot és más szociális segélyt kapnak az államtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×