eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Feljelenti a kormányt az ellenzék a sztrádaépítés miatt

Szlovákiában komoly vitát váltott ki a sztrádaépítés folytatása. Az ellenzék hivatali visszaéléssel vádolja a kormányfőt és két miniszterét.

A hetek óta tartó vitát az váltotta ki, hogy a kormány magántőke bevonásával, úgynevezett PPP-projekt keretében szeretné befejezni a Pozsony és Kassa közötti autópálya hiányzó szakaszait.

Elemzők szerint 1,2 milliárd euróval lesznek drágábbak a magánerővel épülő autópálya- és gyorsforgalmi útszakaszok, mint ha állami beruházásként épülnének. A kormány azonban nem enged, s még a héten, legkésőbb pénteken alá akarja írni a kivitelezési szerződéseket.

A magánberuházók bankhiteleire a kormány állami garanciát ad, a bankok kérésére pedig módosította a közbeszerzési törvényt úgy, hogy a Közbeszerzési Hivatal a bíróságon ne támadhassa meg a beruházáson nyertes pályázatokat akkor sem, ha azok kimondottan gyanúsak.

Gazdasági elemzők és ellenzéki politikusok hosszabb ideje támadják a PPP-projekteket, mivel általuk a kormány 30 évre eladósítja az államot, ráadásul jóval drágábban épít utakat és a kormányhoz közeli cégeket részesíti előnyben.. Robert Fico viszont azt állítja, más megoldás nem létezik, vagy magánerővel épülnek az utak, vagy sehogy, s azzal vádolja bírálóit, hogy le akarják állítani az útépítési programot.

Az ellenzéki SDKU alelnöke, Ivan Miklos volt pénzügyminiszter bejelentette: amennyiben a kormány aláírja az első PPP-projektet, akkor hivatali jogkörrel való visszaélés miatt feljelenti a kormányfőt, valamint a közlekedési és a pénzügyi tárca vezetőjét.

Egy gazdasági hetilap szerint az aláírásra váró PPP-projektek jelentősen túlárazott beruházások. A közlekedési tárca azonban érdemben nem reagált a kifogásokra.

Mivel a hitel jelentős részét az Európai Központi Bank és az Európai Fejlesztési Bank folyósítaná, az Európai Bizottság is beleszólhat az ügybe, különösen azért, mert a Turócszentmárton - Eperjes sztrádaszakasz több része is természetvédelmi területen keresztül haladna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×