eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lejárt az adóelkerülőknek adott határidő

Franciaországban lejárt a pénzüket off-shore cégekben tartó állampolgároknak adott türelmi idő, az adóhatóság hamarosan akár ezer adóelkerülőt is felkereshet. A pénzügyi tárca becslései szerint ugyanis a franciák által külföldön tartott betétállomány összege 500 milliárd euróra rúg, melynek egy része után a tulajdonosok semmilyen adót nem fizettek.

Az adóhatóság rövidesen ezer olyan franciánál kezd ellenőrzést, akikről azt feltételezik, hogy pénzük egy részét külföldi adóparadicsomokban rejtegetik, és tartoznak az államnak. Ezt Eric Woerth pénzügyminiszter jelentette be, hozzátéve, hogy az önként jelentkezőkkel a hatóságok továbbra is "barátságosan", a békés megegyezést keresve fognak bánni.

Lényeges változást jelent azonban a tavalyi évhez képest, hogy immár nem lehet névtelenül jelentkezni, az e célra létrehozott irodát ugyanis a pénzügyminisztérium, a tárca vezetőjének ígéretéhez híven, december 31-ével bezárta.

Amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, a pénzügyminiszter tavaly áprilisban nyitotta meg Párizs belvárosában azt a diszkrétnek szánt helységet, ahol azok a francia állampolgárok jelentkezhettek névtelenül, akik pénzüket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által 2009. elején közzétett "szürkelistán" szereplő adóparadicsom valamelyikében tartják, és helyzetüket szerették volna törvényessé tenni. Eric Woerth azonban már az elején leszögezte: a lehetőség nem adóamnesztiát jelent, a tehetős adóelkerülők csupán a büntetőfeljelentést úszhatják meg, illetve a kiszabandó büntetőkamat mértékéről alkudozhatnak az adóhatóság képviselőivel.

A gazdasági válság kellős közepén megfogant ötlettel a kormány alapvetően plusz pénzforráshoz igyekezett jutni, a pénzügyi tárca becslései szerint ugyanis a franciák által külföldön tartott betétállomány összege 500 milliárd euróra rúg, amelynek egy része után a tulajdonosok semmilyen adót nem fizettek Franciaországban. Márpedig a számítások szerint e jelenség miatt az állam éves szinten 35 milliárd eurónyi, mai árfolyamon több mint kilencezer milliárd forintnyi adóbevételtől esik el.

A hatóságok elszántságát jól mutatta, hogy az év folyamán meglehetősen gyanús körülmények között megszereztek egy banki névsort, amely egyesek szerint három-, mások szerint négyezer olyan francia nevét tartalmazza, akik pénzüket a szomszédos Svájcban tartják.

E névsorból kiindulva az adóhatóság egy Evafisc nevet viselő lista összeállításába kezdett, amely az adóelkerüléssel gyanúsítottak nevét tartalmazza. A pénzügyminiszter még decemberben is e listára hivatkozva igyekezett jobb belátásra bírni a nem egészen tisztességes utakat járó honfitársait, mondván: idén januártól könyörtelenül hozzálátnak a csalók felderítéséhez.

Az eddigi rábeszélés 2009 végére 1400 "bűnbánót" eredményezett, akik összesen mintegy három milliárd eurót telepítettek haza, az általuk megfizetett adóbevétel pedig eléri az 500 millió eurót. Eric Woerth azonban elégedetlen az eredménnyel, hiszen valójában több százezer állampolgárról van szó, így az adóellenőrzés megindításával egy időben jelezte: a csaláson ért franciák immár nemcsak súlyos pénzbírságra, de automatikus büntetőfeljelentésre is számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×