INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

50 százalékos prémiumadó a brókereknek

Infostart / InfoRádió
Ötven százalékos adót vet ki a francia kormány azokra a prémiumokra, amelyeket a bankok és befektetési társaságok fizetnek brókereiknek teljesítményük után, és amelyek meghaladják a 27 500 eurót, mai árfolyamon a mintegy 7,6 millió forintot. Ezt Christine Lagarde gazdasági miniszter jelentette be, hangsúlyozva, hogy a lépéssel "fegyelemre és visszafogottságra" akarják ösztönözni a pénzintézeteket, és azt várják tőlük, hogy elsősorban saját tőkéjük megerősítésével foglalkozzanak.

A gazdasági tárca vezetőjének nyilatkozata szerint a "kivételes helyzetben kivetett kivételes adót" valószínűleg csak egyszer, a brókerek 2009-es teljesítménye után kifizetett bónuszokra alkalmazzák. Az intézkedés a miniszter szerint mintegy háromezer, független szakértők szerint azonban csaknem nyolcezer embert érint. A kormánynak még ezután kell döntenie arról, hogy a "kivételes" adó mely jutalomformát érintse.

A gazdasági sajtó úgy tudja, hogy az elvben csak a készpénzben kifizetett bónuszokra korlátozódik, ám nem kizárt, hogy azoknak is adózniuk kell, akik részvényeket kapnak teljesítményükért. Christine Lagarde mindenesetre úgy kalkulál, hogy az intézkedés akár 300 millió eurót, mai árfolyamon több mint 83 milliárd forintnak megfelelő állami pluszbevételt eredményezhet, melyet teljes egészében a lakossági banki betétek biztonságát garantáló betétbiztosítási alap megerősítésére fordítanak.

A bankok működését, illetve a vállalati csúcsvezetőknek, brókereknek járó jutalmak kiosztásának a lehetőségét a gazdasági válság kezdete óta folyamatosan szigorító és emiatt sokat bírált francia kormány ez alkalommal nem egyedül lépett, hanem a témában újdonsült szövetségesével, a britekkel egyeztetve hozta meg döntését, ráadásul a "kivételes" adóval kapcsolatos konkrétumokat az angolok után jelentették be.

Így Christine Lagarde szerdán nyugodtan mondhatta, hogy valójában az angol példát követik, a brit pénzügyminiszter ugyanis már december 9-én bejelentette, hogy ötven százalékos adót vetnek ki a 25 ezer font sterlinget meghaladó bónuszokra, ami csaknem fillérre megegyezik a franciák által meghatározott szinttel.

A francia gazdasági miniszter mindenesetre azt mondta: remélik, hogy példájukat más országok is követik majd. A francia bankszövetség azonban egyelőre az azonnali következmények miatt aggódik, és egy az InfoRádióhoz is eljuttatott közleményben "sajnálatosnak" nevezi a kormány "egyoldalú" lépését.

A dokumentum készítői hangsúlyozzák: a jövedelmeket sújtó magas elvonások miatt már amúgy is versenyhátrányban lévő francia pénzintézetek helyzetét a mostani adó tovább gyengítheti, és úgy vélik, ilyen és ehhez hasonló szabályozásnak csak akkor van értelme, ha azt minden ország kötelezőnek ismeri el magára nézve.


A címlapról ajánljuk