eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

50 százalékos prémiumadó a brókereknek

Ötven százalékos adót vet ki a francia kormány azokra a prémiumokra, amelyeket a bankok és befektetési társaságok fizetnek brókereiknek teljesítményük után, és amelyek meghaladják a 27 500 eurót, mai árfolyamon a mintegy 7,6 millió forintot. Ezt Christine Lagarde gazdasági miniszter jelentette be, hangsúlyozva, hogy a lépéssel "fegyelemre és visszafogottságra" akarják ösztönözni a pénzintézeteket, és azt várják tőlük, hogy elsősorban saját tőkéjük megerősítésével foglalkozzanak.

A gazdasági tárca vezetőjének nyilatkozata szerint a "kivételes helyzetben kivetett kivételes adót" valószínűleg csak egyszer, a brókerek 2009-es teljesítménye után kifizetett bónuszokra alkalmazzák. Az intézkedés a miniszter szerint mintegy háromezer, független szakértők szerint azonban csaknem nyolcezer embert érint. A kormánynak még ezután kell döntenie arról, hogy a "kivételes" adó mely jutalomformát érintse.

A gazdasági sajtó úgy tudja, hogy az elvben csak a készpénzben kifizetett bónuszokra korlátozódik, ám nem kizárt, hogy azoknak is adózniuk kell, akik részvényeket kapnak teljesítményükért. Christine Lagarde mindenesetre úgy kalkulál, hogy az intézkedés akár 300 millió eurót, mai árfolyamon több mint 83 milliárd forintnak megfelelő állami pluszbevételt eredményezhet, melyet teljes egészében a lakossági banki betétek biztonságát garantáló betétbiztosítási alap megerősítésére fordítanak.

A bankok működését, illetve a vállalati csúcsvezetőknek, brókereknek járó jutalmak kiosztásának a lehetőségét a gazdasági válság kezdete óta folyamatosan szigorító és emiatt sokat bírált francia kormány ez alkalommal nem egyedül lépett, hanem a témában újdonsült szövetségesével, a britekkel egyeztetve hozta meg döntését, ráadásul a "kivételes" adóval kapcsolatos konkrétumokat az angolok után jelentették be.

Így Christine Lagarde szerdán nyugodtan mondhatta, hogy valójában az angol példát követik, a brit pénzügyminiszter ugyanis már december 9-én bejelentette, hogy ötven százalékos adót vetnek ki a 25 ezer font sterlinget meghaladó bónuszokra, ami csaknem fillérre megegyezik a franciák által meghatározott szinttel.

A francia gazdasági miniszter mindenesetre azt mondta: remélik, hogy példájukat más országok is követik majd. A francia bankszövetség azonban egyelőre az azonnali következmények miatt aggódik, és egy az InfoRádióhoz is eljuttatott közleményben "sajnálatosnak" nevezi a kormány "egyoldalú" lépését.

A dokumentum készítői hangsúlyozzák: a jövedelmeket sújtó magas elvonások miatt már amúgy is versenyhátrányban lévő francia pénzintézetek helyzetét a mostani adó tovább gyengítheti, és úgy vélik, ilyen és ehhez hasonló szabályozásnak csak akkor van értelme, ha azt minden ország kötelezőnek ismeri el magára nézve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×