eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Egymásra mutogatnak fejlettek és fejlődők Koppenhágában

Kedden már az ENSZ-főtitkár részvételével folytatódik Koppenhágában a nemzetközi klímakonferencia. Ban Ki Mun arra figyelmeztetett, hogy katasztrofálisan végződhet a tárgyalás és nincs sok idő - azt követően, hogy a fejlődő országok egy csoportja öt órán át bojkottálta az ülést.

A hétvégén a tüntetők és a rendőrök csatája vonta magára a figyelmet Koppenhágában, most pedig az, hogy a fejlődő országok egy része egy időre felállt a tárgyalóasztaltól. Kína azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy trükköket alkalmaz és Pekingre akarja majd kenni, ha nem sikerül nemzetközi alkut kötni.

Hétfőtől már a környezetvédelmi miniszterek is csatlakoztak a tárgyalóküldöttekhez, és kénytelenek voltak elismerni, hogy hatalmas előrelépés szükséges, ha a tárgyalások második hetének végére valamilyen alkut akarnak kötni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azzal próbált hatni rájuk, hogy Koppenhágába való elindulása előtt, még New Yorkban katasztrófa képét vázolta fel - arra az esetre, ha kudarcot vallanának a tárgyalások.

Az, hogy mennyire kiszámíthatatlan az alkudozás, melynek egyik célja, hogy az évszázad végéig ne emelkedjen több mint 2 Celsius-fokkal a Föld átlaghőmérséklete, jól mutatja, hogy a fejlődő országok hétfőn öt órára elhagyták a tárgyalócsoportokat. Csak akkor tértek vissza, amikor garanciát kaptak, hogy továbbra is téma marad a kiotói jegyzőkönyv jövője.

Gyanúsítgatások

A hamarosan lejáró megállapodás szén-dioxid-kibocsátási határértékek betartására kötelezi a fejlett országokat - a dokumentumot elutasító, és a világ egy főre eső legnagyobb emissziójáért felelős Egyesült Államok kivételével. Összértékben immár Kína bocsátja ki a legtöbb üvegházi gázt, de Peking azt mondta: ha őt akarják majd hibáztatni, az a fejlett államok cselszövése lesz.

Sok fejlődő - és ezért az éghajlatváltozás miatt súlyosan érintett - ország mélyen gyanakvó a Nyugattal szemben, amelyről az aktivisták és a kormányfők retorikája ellenére is azt tartja, hogy ki akarja játszani őket Koppenhágában. Az úgynevezett G77-es fejlődő csoport egyik tárgyalóbiztosa, Bernarditas Muller is azok között volt, akik megvádolták az elnöklő Dániát, hogy kulcsfontosságú találkozókból zárta ki a szegényebb országokat.

Az ENSZ új jelentése szerint az idén 58 millió embert érintett 245 természeti csapás, ezek kilencven százaléka az éghajlat változás miatt szélsőségesebbé vált időjárás eredménye volt.
Hétfőn a konferenciára igyekvők azonban éppenséggel nem a felmelegedést, hanem a hideget tapasztalhatták meg, amikor a rendőrség megszigorította az ellenőrzést és ezért órákon át nem tudtak bejutni a konferencia központba. Mivel a komplexum zsúfolásig megtelt, drasztikusan csökkentik a civilszervezetek belépési jogát a hét folyamán, és így több ezer aktivista nem mehet majd be az épületbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×