eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az iszlám térnyerése ellen szavaztak a svájciak

Nem épülhetnek újabb minaretek Svájcban - így szavazott a svájci polgárok 57 százaléka a kérdésben vasárnap rendezett referendumon. Egy korábbi felmérés még azt mutatta, hogy csak kisebbségük ellenzi a muzulmán mecseteknél magasodó tornyok építését.

A bevándorlás, és azon belül az muzulmán vallásúak bevándorlása elleni érzések kifejezése lehet a svájci népszavazás eredménye. A szavazók 57 százaléka helyeselte az alpesi országban, hogy megtiltsák az újabb minaretek építését, attól tartva, hogy az utat nyitna az iszlám térnyerésének, és valamikor a jövőben annak, hogy Svájc iszlám országgá várjon.

Az alkotmányos tilalmat szentesítő népszavazást a svájci Néppárt kezdeményezte. Az ország legnagyobb politikai ereje olyan plakátokkal kampányolt, amelyeken rakétákra emlékeztető minaretek magasodtak a svájci zászló fölött, az előtérben pedig egy teljesen letakart, hidzsábot viselő nő volt látható, alatta a felirattal: "Stop!".

Muzulmán vezetők sajnálkozással fogadták az eredményt: "A svájciak nem adták egyértelmű jelét, hogy támogatják a sokszínűséget, a vallásszabadságot és az emberi jogokat" - mondta Omar al-Rawi, az osztrák muzulmánok integrációs ügyvivője.

A svájci parlament előtt néhány száz ember tüntetett a referendum után. Az AP hírügynökség tudósítója megjegyezte: a 7,5 milliós lakosságú Svájc lakosainak 6 százaléka muzulmán, de ezeknek csak tizedük gyakorolja vallását.

A népszavazás néppárti kezdeményezői szerint "a minaret a politikai hatalom, a hatalom iránti vágy, és egyben a kényszerházasságokat és a női körülmetélést elfogadók jelképei". Idézték Erdogan török miniszterelnököt, aki szerintünk a mecseteket "az iszlám laktanyáinak, a minareteket pedig bajonettjeinek" nevezte. Erdogan azonban ezt nem hivatalos minőségében, hanem jó pár évvel korábban mondta, egy verset idézve.

Máshol sem akarják

Az utóbbi években az iszlám terjedése miatti félelmek nyomán Franciaországban az iskolákban betiltották a fejkendő viselését. Svédországban, Olaszországban, Ausztriában, Görögországban és Németországban is tiltakozások kísérték a minaretek építését, Nagy-Britanniában az eddig csak euroszkeptikus szólamokat hangoztató Brit Függetlenségi Párt élére olyan vezető került, aki arról beszél, hogy a muzulmánok túl gyorsan szaporodnak.

Bár a svájci kormány a tilalom ellen kampányolt, azt mondja, elfogadja az eredményt és azonnal betiltja az új minaretek építését.

Tíz nappal ezelőtt egy közvélemény-kutatáson a svájciaknak még csak 37 százaléka mondta azt, hogy támogatja a tilalmat. A vokson azonban már 57 százalék szavazott a további minaretépítés ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×