eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin

Telefonsegély bántalmazott szülőknek

Egyre több francia szülő veszi igénybe azt a névtelenül hívható ingyenes telefonszámot, amelyet eredetileg az erőszakot szenvedett fiatalok számára hoztak létre. A kétségbeesett és tehetetlenné vált felnőttek gyermekeik verbális, sőt egyre gyakrabban fizikai agressziójára panaszkodnak.

A francia fővárost körülölelő megyéket tömörítő regionális közgyűlés által immár kilenc éve létrehozott telefonos szolgálat alkalmazottai szerint a szülőktől 2001-ben még nem érkezett segélykérés, mára azonban az évente beérkező 13 ezer hívás közel öt százaléka tőlük származik.

"A szülők gyakran tehetetlennek érzik magukat, gyermekük viselkedését saját kudarcukként élik meg, szégyenkeznek miatta, ezért alig mernek róla beszélni" - elemezte a helyzetet a Le Figaro című napilapnak a szolgálat egyik vezetője. Szerinte a névtelen telefonálási lehetőség éppen ezt az elhallgatási spirált töri meg.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szakemberek úgy látják, hogy a szülők egyelőre meg vannak rettenve a gyermekek körében tapasztalható kíméletlen erőszak láttán, és eszköztelennek érzik magukat. A szolgálat egyik pszichológusa azt is elmondta, hogy kamasz csemetéjüknél sokan most fedezik fel, milyen következményekkel jár, hogy kora gyermekkorban nem állítottak fel világos korlátokat.

Számos szülő arról számol ugyanis be, hogy tizenéves gyermekeik - fiúk, lányok egyaránt - minősíthetetlen hangon beszélnek velük, durva kifejezésekkel sértegetik, sőt, van ahol fizikailag is bántalmazzák, például meglökik, olykor meg is ütik őket. Ez utóbbi jelenség egyébként alapvetően a gyermekét egyedül nevelő szülőkkel, elsősorban az anyákkal fordul elő. Közöttük vannak olyanok, akik azt sírják bele névtelenül a telefonkészülékbe, hogy "félek egyedül maradni a fiammal".

Nem vált be a "tilos tiltani" elve

És bár a szolgálat munkatársai azt mondják a felnőtteknek, hogy nemcsak jogukban áll, de kötelességük is használni tekintélyüket, a viszonyok néha annyira elmérgesednek, hogy a szülők rendőrséggel vitetik el dühöngő csemetéjüket. Helyzetüknek a francia társadalomban az 1968-as diáklázadás óta végbement tekintélyrombolás sem kedvez. Immár neves gyermekpszichológusok, orvosok is elismerik, hogy az azóta elhíresült "tilos tiltani" elv hirdetői túl nagy károkat okoztak a társadalomban.

"A szülők mára teljesen tehetetlenné váltak, mindenfelől tanácsokkal látják el őket, nem mernek kezdeményezni, bűntudatuk van" - jellemezte néhány napja a Franciaországban kialakult helyzetet Aldo Naouri országosan ismert gyermekorvos. A szakember, aki a szülő-gyermek viszonyról több könyvet is írt, annak kapcsán nyilatkozott a kérdésről, hogy nem egészen egy hete az egyik kormánypárti politikus törvényben akarta megtiltani a gyermekek fenekelését és pofozását.

Aldo Naouri szerint az elmúlt évtizedekben megjelent ideológiák teljesen elbizonytalanították a szülőket, így egy a család életébe közvetlenül beavatkozó törvény - amely óhatatlanul szüleik feljelentésére biztatná a gyermekeket - visszafordíthatatlan károkat okozna az amúgy is meggyengült családokban.

A bizonytalankodó szülői magatartás "termékét" egyébként pszichológusok, nevelésügyi szakemberek "zsarnok gyermeknek" nevezik, és immár rendszeres konferenciákat tartanak arról, hogy miképpen lehet őket kezelni. A kérdés az egész társadalmat érinti, hiszen egyre inkább az derül ki róluk, hogy az együttélés legelemibb szabályait sem hajlandók betartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×