INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

Szlovákiában megemelnék a megengedett sebességet az autópályán

Infostart

Akár 160 kilométeres óránként sebességgel is száguldhatunk a jövőben a szlovákiai autópályákon, a pozsonyi kormány ugyanis a megengedett sebességhatár emelését tervezi.

Jelenleg a szlovákiai autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség 130 kilométer óránként. Már huzamosabb ideje szó van azonban arról, hogy a Pozsony és Kassa, illetve a Pozsony és Prága közötti sztráda néhány szakaszán ezt a korlátozást 160 kilométerre emelik.

Ezt megelőzően azonban a közlekedési minisztérium és a nemzeti autópálya társaság hatástanulmányt készít, és csak ennek alapján születik meg a végső döntés.

A megengedett sebesség emeléséről már tavasszal szó volt, amikor a parlament megszavazta a közúti közlekedésről szóló új törvényt. A képviselők azonban elvetették a sebesség növelésének engedélyezését, mert egy ilyen lépést túl veszélyesnek tartottak.

Szakemberek között is megoszlanak a vélemények arról, hogy szükség van-e egy ilyen intézkedésre. A sebességhatár emelésének szorgalmazói szerint a modern autók biztonságosak, és semmi sem indokolja, hogy erejüket kordában tartsák.

A másik oldalon viszont számos olyan tanulmány idéz, amelyek szerint a sebesség növelésével emelkedik a halálos balesetek kockázata.

Mint Stanislav Jurikovic, a közlekedési tárca szóvivője újságíróknak elmondta, a hatástanulmány hivatott választ adni arra, mennyire reális a megengedett sebesség emelése.

A végső döntést a közlekedési tárcának a belügyminisztériummal együtt kell meghoznia, úgy tudni azonban, hogy Robert Kalinák belügyminiszter támogatja az ötletet.

A korlátozás feloldása pozitív döntés esetén is csak néhány, a szakemberek által biztonságosnak tartott sztrádaszakaszra vonatkozna. A végső döntés a jövő év második felében várható. Addig szigorú szankciók várnak azokra, akik az autósztrádát összetévesztik a versenypályával.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018