eur:
392.98
usd:
352.19
bux:
0
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
3d illustration of the coronavirus vaccine.  Medical concept Covid-19 corona virus vaccination.
Nyitókép: K_E_N/Getty Images

Fontos dolog derült ki a Covid-vakcina szívre gyakorolt hatásáról

Egy új kutatás szerint a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák okozta szívizomgyulladás kockázata alacsonyabb, mint a betegség által okozott szívproblémáké. A JAMA folyóiratban megjelent tanulmány francia adatokat vett górcső alá a 2020 decembere és 2022 júniusa közötti időszakból.

A Time cikke szerint – amit a Portfolio szemlézett – Mahmoud Zureik, a Versailles-i Egyetem professzora és munkatársai 12–49 év közötti, szívizomgyulladással kórházba került személyeket vizsgálták.

A betegeket három csoportba sorolták: oltás utáni, koronavírus-fertőzés utáni, illetve egyéb okból kialakult szívizomgyulladás.

Az eredmények azt mutatják, hogy az oltással összefüggő szívizomgyulladásban szenvedők feleakkora valószínűséggel kerültek újra kórházba szívproblémák miatt, mint a másik két csoport tagjai.

„Vagyis az mRNS-vakcinákhoz kapcsolódó szívizomgyulladás kockázata nagyon-nagyon alacsony” – idézi a lap Zureik professzor szavait, aki szerint „fontos megjegyezni, hogy

a Covid-19 szívre gyakorolt kockázata nem korlátozódik a szívizomgyulladásra. Vannak más szív- és érrendszeri kockázatok is”.

A tanulmány időszerűségét az adja, hogy az Egyesült Államokban ismét emelkedik a koronavírusus esetek száma. Az FDA nemrég jóváhagyta a vakcina frissített változatát, amely a jelenleg terjedő vírusvariánsokat célozza.

A kutatók nem vizsgálták, miért okozhat – bár ritkán – szívizomgyulladást a vakcina, illetve miért különbözik ez a reakció a vírusfertőzés okozta gyulladástól. További kutatásokra van szükség az mRNS-vakcinák és az immunrendszer kölcsönhatásának jobb megértéséhez – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Nagyon korán kellene felkelni a rota vírus ellen – a legkisebbek óriási bajba kerülhetnek

Nagyon korán kellene felkelni a rota vírus ellen – a legkisebbek óriási bajba kerülhetnek

A tavalyi év hasonló időszakához képest idén csaknem megháromszorozódott a rota vírussal fertőzöttek aránya, de a sokéves átlaghoz képest is másfélszer annyian kapták el a hányással, hasmenéssel járó betegséget. Tavaly ilyenkor bő 1200, most csaknem 3200 eset szerepel a járványügyi jelentésben. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatója szerint a múlt héten a legtöbb eset Pest, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében fordult elő. A rendelőkben is sok a rotás beteg - erősítette meg az InfoRádióban a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára, Havasi Katalin.

Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Szaúd-Arábia nem újította meg az Egyesült Államokkal 1974-ben kötött petrodollár-megállapodását, így a közel-keleti ország diverzifikálhatja kereskedelmi lehetőségeit, illetve más pénznemben is értékesíthet olajat, az amerikaiakkal való végleges üzleti szakításról azonban szó sincs – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Brutális terrormerénylet rázta meg Németországot, hatalmas nyomás nehezedik Olaf Scholz kormányára

Brutális terrormerénylet rázta meg Németországot, hatalmas nyomás nehezedik Olaf Scholz kormányára

Súlyos terrormerénylet rázta meg Németországot: pénteken egy az Iszlám Államnak hűséget esküdött szír bevándorló késével három embert megölt, nyolcat pedig megsebesített az északnyugati Solingen városában. A tragédia ismét felélesztette a bevándorlás korlátozásáról szóló vitákat, az ellenzéki konzervatív CDU sokkal szigorúbb szabályokat követel. A történtek politikai nyertese azonban a szélsőjobboldali AfD lehet, amelyet a vasárnap tartandó szászországi és türingiai tartományi választásokon már így is az első helyre várnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×